fredag 7 april 2017

Killar med ruter i


Ikväll är det dags för Let´s dance igen. Det är inte bara de dansande som visar upp mer eller mindre vackra kreationer, även juryn är uppklädd till tänderna. Anne är alltid tjusig och jag gillar att hon har långa dinglande örhängen. Det klär henne. Cecilia är lite mer nedtonad men ändå väldigt parant. Att även Tony väljer att klä sig i lite klatschiga färger tycker jag är toppen. Män klär lika bra i starka färger som kvinnor. Hans rödrutiga kavaj i fredags fick mig att le igenkännande. Inte p.g.a. att jag haft nåt liknande plagg utan för mönstrets skull. Det styrde tankarna mot skotskrutigt.

Det är ett mönster som kommit och gått genom tiderna. Ja, i Skottland har det väl alltid varit populärt.  Olika släkter har olika mönster på sina kiltar. Det sägs att männen inte bär något under kilten, men det är nog en sanning med modifikation. Jag läste nämligen att förr så bar de alltid en lång skjorta till kilten. Den var så lång att den knöts ihop mellan benen. Fast det kan inte ha varit speciellt bekvämt.

Man tror att kilten har funnits sedan slutet av 1500-talet, men då såg den inte likadan ut som idag. Den bestod av ett långt tygstycke där övre halvan draperades över axeln och den nedre lades i veck runt midjan. Idag är det vanligast med den lilla kilten som den kallas. Det går 7 m ylletyg åt till varje kilt.

Min mor sydde skotskrutiga kjolar med tillhörande väst åt mig och min syster när vi var små. Jag minns att grundfärgen var mörkt blå...nästan svart och mönstret var i gult och rött. Till mina egna flickor köpte jag kiltar i rött skotskrutigt tyg med en stor säkerhetsnål som prydnad vid ena höften.

Rasmus undrade om jag visste vad det kallades för när det blev hål i skottarnas kiltar. Det visste jag naturligtvis inte. -" Det heter skotthål", förklarade han.

21 kommentarer:

 1. Haha, skotthål! Härligt!
  Ja, det är verkligen trevligt att se på alla vackert och festligt uppklädda deltagare av olika rang i tv-rutans Let´s dance. Stämningen förhöjs och jag tänkte också på Tonys "skotskrutighet" senaste fredag. Själv har jag en skotskrutig yllekjol, omlott, i garderoben, som jag fick av min svärmor för flera år sedan. Dessvärre har jag inte använt den ännu, men jag sneglar på den med jämna mellanrum och tänker att jag ska göra det. Nu får jag försöka komma till skott med det hela. Annars är risken stor att eventuell mal ser till att det blir skotthål i den.
  Ha en fin fredag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, se till att komma före malen.

   Radera
 2. Jag gillar att se uppklädda personer. Snyggt.
  Skotskrutigt, ja. Det har jag nog haft. Sydde mig en kort slöjden. Har haft sådana byxor. Har nog haft en skolväska med det mönstret också.
  Fredagskram 💚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också haft byxor i det mönstret en gång i tiden.

   Radera
 3. Haha - härliga Rasmus - skotthål! Den var bra!
  Min farmor sydde en skotskrutig kjol med tillhörande väst och vit blus till mig - jättefin vill jag minnas, men tror inte jag använde den många gånger - redan då gillade jag långbyxor bäst :)
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat är jag också mer en långbyxmänniska. Jag äger inte många kjolar.

   Radera
 4. Haha! Skotthål :D Ja, han är finurlig din Rasmus :)
  Trevlig fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Livet är aldrig trist tillsammans med honom.

   Radera
 5. Han är härlig !!
  S....Nu väntar jag bara på solen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig glädjespridare.

   Radera
 6. Skotthål! Det var fyndigt - han kan den där lille Rasmus.
  Visst är det kul när killarna också har lite färger och just skottarna och deras kiltar är ju speciella. Tänk så modern man var när man hade en sån där skotsrutig omlottkjol, men fransar och en stor säkerhetsnål som höll ihop härligheten.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är kul att det modet är populärt lite då och då

   Radera
 7. Sotthål var verkligen fyndigt. Vi såg mycket rutikgt i Skottland och jag gillar det verkligen. Ett annat sätt att klä upp sig helt enkelt.

  Kram och trevlig fredag :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skotskrutigt är riktigt snyggt.

   Radera
 8. Jag hade en "typ" kiltkjol som barn som jag gillade skarpt. Therese hade en nästan likadan, medans Sofie hade en bomullsklänning där rutorna var mindre, men annars i samma färger/likadan som Therese kjol. Jag klädde oftast tjejerna likadant, eller i stil med varandra.
  Jag har alltid gillat kjol och klänningar. Nu mera har jag mest tunika, eller klänning, inget får sitta åt om magen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kjol eller klänning är väldigt sällsynt i min garderob.

   Radera
 9. Let´s dance, det programmet tycker jag om. Mycket för att de vackra kreationerna dansarna bär, men också att se hur de blir bättre och bättre. I vissa fall är det riktigt vackert och se dom, där de svävar fram. Mysingen är inte så förtjust i programmet och tittar aldrig på det,vilket jag har svårt att förstå. Men vi är olika.
  "Skotthål", det var riktigt fyndigt.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också programmet och det ska bli spännande att se vilka danser det blir ikväll.

   Radera
 10. (sonen spelar säckpipa men utan kilt än så länge)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men en kilt måsta han ha. Då låter säckpipan bättre.

   Radera