tisdag 9 februari 2016

Orangeriet

Enligt Wikipedia så är ett orangeri ett uppvärmt växthus för t.ex. medelhavsväxter eller annat ömtåligt som inte tål kall väderlek. Det låter nästan som de beskriver mitt hus. Jag är ömtålig och tål inte kall väderlek som vinterväder t.ex. Att det sen finns en hel del orange runt ikring som jag kan vila ögonen på är bara en bonus. Naturligtvis bor jag i ett orangeri.


Bosse har återigen en tävling på gång, och denna kunde jag bara inte missa, när han ville att vi skulle fotografera orange saker. Det är en tävling helt i min smak. Jag plockade fram mössa och mobil, för att  ge mig ut och leta. Men först skulle det inventeras vad som fanns inomhus.


Jag började i köket och där hittade jag en del orange användbara saker. Nu brukar jag inte steka clementiner utan de ligger där mest för färgens skull.


Det går att laga annat som jag kan servera i de små ugnseldfasta grytorna. Jag har bakat äppelpaj i dem. Då håller den sig ljummen eftersom locket kan ligga på medan man äter förrätten och sen är det så enkelt att bara bära in och ställa var sin liten gryta framför gästerna.


Jag fortsatte ner i källaren och då föll min blick först på den stora tavlan på väggen under fönstret.  Den här färgglada ramen inhandlades för många år sedan och strax därpå hittade jag en lampfot på IKEA som jag målade orange.När ett kontor skulle byta till nya möbler fick jag överta en gammal bibliotekssnurra. Här samlar jag pärmar med tips och mönster.


Vid ena sidan i detta rummet har jag bokhyllor som är fyllda med lådor. Jag sorterar allt jag behöver i hobbymaterial såsom tyg, garn, papper m.m. i olika lådor och fack. Orange är en kreativ färg så det var en given färg i mitt hobbyrum. När Rasmus köper nya fotbollsskor brukar jag få skolådorna för de är oftast orange. Lådor behövs i alla storlekar för både stort och smått.


Om vi fortsätter in i nästa rum så finns här en orange (naturligtvis) stol som jag klätt om. Det är bra med en extra sittplats när vi är några stycken som vill samlas och pyssla.


I detta rummet har jag de flesta av mina symaskiner och vid ena gaveln står en smal hylla där jag placerat alla trådrullar. Det finns olika kulörer, men en hel del i orange så klart. Trådhållaren till den ena maskinen behövde piffas upp med en orange boll, tyckte jag.


När jag syr pressar jag ut sömmarna efter hand och därför har jag strykbordet också i detta rummet. Jag står även här och stryker allting annat också, och då är det perfekt med en ställning att hänga det färdigstrukna på. Givetvis måste kläderna hängas på orange galgar.


Jag skulle kunna fortsätta i oändlighet med detta ämne, men nu ska jag ge mig ut och handla lite mat. Det är inte min förtjusning, men ifall jag tar på mig ett par orange skor och en glittrig scarf och lägger det jag handlar i en orange shoppingbag, så kan det nog bli ganska skoj att botanisera bland  grönsakerna.


Jag höll nästan på att glömma nestorn i orangeriet.....DINO. Jag fick honom av en skolkompis för att ha som maskot när det var dags för realskrivningarna för 54 år sedan. Han håller ett vakande öga över mig fortfarande där han sitter i syrummet.

44 kommentarer:

 1. Så jättekul att se dina prylar i orange! Jag har ju under många år haft den som min favoritfärg nr 1. En fröjd att se hur fint du ordna alla sybehör, mönster osv. Vid flytten gjorde jag mig av med det mesta i den vägen och det hade jag aldrig trott skulle ske. Undrar om mina orange skor fick följa med? Måste kolla :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med orange skor nästan dansar man fram.

   Radera
 2. Så mycket härligt du har i orange!
  Och så ditt favoritfotbollslag också.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med rätt färg på tröjorna så kan t.o.m. jag bli sportintresserad.

   Radera
 3. Härligt färgglatt med en hel massa saker i rätt kulör! Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behövde ärligt talat inte anstränga mig så mycket för att hitta orange saker.

   Radera
 4. Förstår att du nappade på det temat. :)
  Du tycker verkligen om orange.
  Tror inte att jag har en enda sak i orange hemma hos mig.

  SvaraRadera
 5. Du är en kvinna med mycket oranga saker : Jag har har bara en sak i orange förutom apelsinerna ............................. vi hade kunnat ligga här hos mej och hostat ikapp. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker omge mig med så mycket orange jag kan, för den färgen blir jag glad av.

   Radera
 6. Oj vad du hittade/har orangea saker och ting. Själv så har jag bara några få dukar som är orangea. Dom har jag uppe i bokrummet. Har haft funderingar på att slänga dom, men inte velat göra det, för jag har fått dom efter min mormor och morfar.
  Då vi tapetserade om i bokrummet blev det gul/orange/brun tapet, så nu passar dukarna in.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att du behöll dukarna. Man kan inte slänga något som är orange!

   Radera
 7. Jag är också orange i sinnet, tycker om den färgen, blir glad av den.
  Så tack för ett värmande härligt inlägg. Du fick till det synnerligen bra Gunnel. :)

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Något orangefärgat livar upp vilken trist dag som helst.

   Radera
 8. Så mycket prylar i orange du har hittat. Det skulle jag inte kunna åstadkomma. Undrar om jag ens har någonting i den färgen? Inte för att jag har något emot den, inte alls, för det är en glad och trevlig färg.
  Jag får ta och se mig omkring!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska jag skriva. Ordet underbart borde räcka. Givetvis visste jag att jag skulle få det tjusigaste och häftigaste inlägget från dig. Du lirade ju på hemmaplan som det heter på idrottsspråket.
   Hoppas att alla andra deltagare hittar hit.
   Brandgula kramar från Bosse

   Radera
  2. Ingrid: Du har kanske mer orange i närheten än vad du vet om.

   Radera
  3. Bosse: Den här gången var tävlingsuppgiften inte särskilt svår. Jag behövde inte ens gå utanför ytterdörren. Det räckte nästan bara att öppna ögonen och vrida lite på huvudet. Det lyser orange lite varstans hos mig.

   Radera
 9. Det var värst hör du. Vi har vårt orangeri i friggeboden där olivträdet står och trivs över vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste jag vara ömtåligare än ett olivträd, för jag hade inte överlevt i en friggebod.

   Radera
 10. Du har ordning och reda runt omkring dig ! Och så fint !
  Att vara organiserad är nyckeln för att kunna vara effektiv.
  Allt gott till dig Gunnel i ditt eget orangeri ! Kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt irriterande att inte hitta det man letar efter, så det är nästan nödvändigt att markera vad som finns i lådorna.

   Radera
 11. Det är ju alldeles underbart! :) Varmt, glatt och härligt!
  Önskar dig en fin dag!
  Mia

  SvaraRadera
 12. Det passade dig som handen i handsken. Du fick gå loss ordentligt.
  Vad mycket tråd du har!!! Byter du ofta tråd i overlocken eller syr du med sådan tråd i vanliga maskinen också? / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här temat var helt perfekt för mig. Jag köpte trådarna när Louise Beéns fabrik flyttade sin tillverkning till Spanien och det är inte alltid så många rullar i samma färg, så jag använder dem mest till min vanliga maskin. Därför var jag tvungen att skaffa en trådhållare också, eftersom rullarna är för stora att fästa på maskinen.

   Radera
 13. Du har ordning och reda, ser härligt ut!
  Orangeri låter fräscht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inspirerande att jobba i ett rum som lyser orange. Det går inte att slöa till i en sån miljö, utan fantasi och kreativitet bara ökar.

   Radera
 14. Jag blir helt fascinerad....tänk att det finns orange stekpannor!!
  Och naturligtvis bor du i ett orangeri! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en hel del köksattiraljer som är orange. Det blir roligare att laga mat då.

   Radera
 15. Du har ju hittat jättemånga fina saker i orange. Det vart ett riktigt toppeninlägg.
  Ps....Det är en tävling helt i min smak åxo.

  Kram till dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är omgiven av mycket orange saker här hemma så denna gången var det lätt. Bosses tävlingar är så finurligt uttänkta.

   Radera
 16. Wow, så mycket du hittade i orange färg!
  Och vilken fantastisk syateljé du har :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan den plats i huset där jag trivs bäst.

   Radera
 17. Verkligen kul att se detta! Ditt inlägg är gjort med handcraft och omsorg, det syns, det glöder.
  Orange kram till dig ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Gerd! Ja mitt hjärta klappar extra för allt som är orange.

   Radera
 18. Svar
  1. Det är en speciell färg....speciellt vacker.

   Radera
 19. Härligt orange inlägg! Jag är otroligt imponerad över vilken ordning du har på alla grejor.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde så här från början när jag inredde syrummen och jag tycker det är roligt när jag kan hitta en sak med en gång utan att behöva rota genom alla lådor.

   Radera
 20. Ett härligt orangeri; du är faktisk orange själv tänker jag med tanke på att den är en väldigt kreativ och skapande i sig!
  Härlig Gunnel!
  Orangekram så klart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag mår så bra med mycket orange omkring mig.

   Radera
 21. Vilket härligt orangeri. Snudd på att jag blir lite avundsjuk på ditt syrum, lådorna som står där så fint istället för en massa lösa prylar osv. Tror jag också ska kika efter brandgula/orange lådor. Tack för ett härligt inlägg. Ha det gott i ditt orangeri!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Med lite orange saker runt ikring sig så blir man på gott humör.

   Radera