måndag 4 februari 2019

Hej igen

Nu dyker jag upp här igen som gubben i lådan. Det blev en lite längre paus än jag hade tänkt mig, men varken ork eller energi har räckt till. Jag har verkligen saknat att både skriva och läsa bloggar, så nu ska jag skynda mig att läsa ikapp så jag vet vad som hänt i bloggvärlden.


På tal om gubben i lådan. Den gamla leksaken kan fortfarande roa både barn och vuxna. Förlagan till den sägs vara den låda, som Sir John Schorne, brukar avbildas med. Han var en mycket religiös man och lär ha utfört många mirakulösa behandlingar mot både gikt och tandvärk. Man trodde även att han hade slängt ner djävulen i en låda för att skydda en by, och det var just en sådan låda med en djävul i som mycket senare blev upphov till leksakslådan.


Schorne dog 1313 men den här leksaken kom inte till förrän 500 år senare. När den började tillverkas använde man först trä, men efter en tid gick man över till kraftig kartong i stället. På sidan av lådan sitter en vev och när man vevar på den spelas en melodi. Helt plötsligt öppnas locket och figuren hoppar fram. Det är själva överraskningsmomentet som är det väsentliga med den här leksaken. Från början var figuren som hoppade upp ur lådan en docka som liknade en clown eller en narr, men senare gick det att få leksaken med Nalle Puh, Tomten, Nicke Nyfiken, katter, hundar och andra djur.


Gubben i lådan är även en barnvisa skriven av Gullan Bornemark. Hennes visor är fortfarande populära, vilket jag tycker är kul. Allt behöver inte vara nytt och modernt.


Jag är så gammal att jag minns Carl Gustav Lindstedt när han hoppade upp ur lådan i Hylands hörna. Det var kanske inte direkt ett överraskningsmoment, men det var oftast väldigt humoristiskt.


Något som också var och fortfarande är kul är sketchen Guben i låddan med Martin Ljung och Hasse Alfredsson i tågkupén. Det sägs att små barn roas av att höra samma berättelse om och om igen. I så fall tillhör jag den kategorin, för jag kan se och höra den sketchen hur många gånger som helst och jag skrattar lika gott varje gång. En del humor är tidlös.

18 kommentarer:

  1. Vad roligt att du är tillbaka i bloggvärlden Gunnel! Jag började bli litet orolig faktiskt.
    Jag minns inte om jag faktiskt sett Gubben i Lådan i Hylands Hörna eller om jag hört talas om den sketchen. Vi brukade titta på Hylands Hörna - det fanns ju inte så många andra program på den tiden.
    Ja, sketchen med Hasse och Martin har jag sett. Den är rolig. :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Knäppupp-gänget var mästare på humor.

      Radera
  2. Haha ... visst minns jag både "Gubben i lådan" i Hylands hörna och "Guben i Låddan"! Oj så många gånger jag skrattat åt Hasse Alfredsson och Martin Ljung :)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Å jag har saknat dig. Kul att ha dig tillbaka.
    När tjejerna var små sjöng vi ofta "Gubben i lådan vad har du för dig"....titt ut.
    Gubbeb i lådan har nog gett oss alla ett gott skratt många gånger.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att vara tillbaka igen. Jag har också sjungit Gubben i lådan många gånger både med mina egna barn och på jobbet.

      Radera
  4. Visst minns även jag "gubbarna i lådan". Vi fick tv 1962 och jag minns att min svärmor var enormt förtjust i Hylands hörna och Carl Gustav Lindstedt som Gubben i lådan.
    Ha en fin vecka!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många roliga gubbar i lådor.

      Radera
  5. Jag håller med dig en del humor är tidlös!
    S...Ibland så får man vara hemlighetsfull !
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en stor konst att vara riktigt rolig. Många av dagens stå-upp-komiker fattar jag inte humorn hos.

      Radera
  6. Guben i låddan citerar jag fortfarande än i denna dag när passar. De yngre förmågorna tittar förstås lite underligt på mig, men det bjuder jag på. Carl-Gustaf Lindstedts gubben i lådan minns jag också hur bra som helst, så gammal är jag också. ha en fin måndag Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humor har säkert funnits i alla tider, den har bara varierat lite.

      Radera
  7. Den tidlösa humorn är verkligen den äkta humorn tycker jag. Kan man skratta åt samma sak många år senare då har den klass!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tycker jag med. Mycket av dagens humor är kul bara för stunden.

      Radera
  8. Någon form av "gubben-i-lådan" har nog de flesta barn haft i sina händer, tror jag.

    Det här med bloggpauser, det blir det för mig också. Tycker det är viktigt att inte känna sig "tvingad" att skriva varje dag... Alltså tvingad av sig själv. Så resonerar i vart fall jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste känna för att skriva annars är det inget kul.

      Radera
  9. Välkommen tillbaka! --- Lådgubbar kan vara väldigt roliga, t.ex. Carl-Gustaf Lindstedt och Martin Ljung. Det mesta av humorn förr höll hög klass. Den var trevlig och inte rå som den kan vara idag. Jag saknar de gamla humoristerna, de var roliga på ett intelligent sätt, med finess, espri.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag håller med dig att det var lite intelligens bakom humorn förr. Så är det inte alltid nu.

      Radera