måndag 24 augusti 2015

Allt slags firande

Från början var det bara tänkt att det var min 70-årsdag som skulle firas när vi träffades i sommar, men eftersom det inte gick och ordna att våra utlandsboende barn kunde komma hem den dagen, så ändrade vi snabbt på planerna och hade i stället ett Årskalas. Dessutom kom vi på att vi kunde fira alla svenska helger också på en och samma dag.
Vi startade på eftermiddagen med fika ute på altanen. Vädret har varit toppen hela tiden. Några sju sorters kakor så det påminde om gamla tiders kafferep blev det inte, men Ulrika hade bakat lussekatter för att uppmärksamma Luciafirandet och jag hade rört ihop lite småbröd.


Tårta måste givetvis finnas med på ett kalas och jag gjorde två stycken eftersom vi var ganska många.


Jag vek askar med lock av olikfärgad kartong och limmade fast ett tårtljus i hållare på ovansidan. Sen skrev jag våra namn på respektive tårtbit...barnen fick två vardera. 


Som av en händelse var min tårtbit orange, och när jag lyfte på locket hittade jag en tårtsmurf där. Vilken överraskning! Detta var Rasmus och min lilla hemlis. Vi hade jagat runt i leksaksaffärerna tidigare i veckan och letat efter smurfar. Vi ville ha så att det passade till var och ens intresse. Rasmus fick givetvis en målvaktssmurf.


Efter fikat var det dags för presentutdelning. Ett antal korgar sattes på bordet och jag tejpade fast månadens namn. Sen var det bara att fylla dem med presenter till respektive "födelsedagsgris". Det blev en avsevärd massa paket. 


Eftersom vi firade allas födelsedagar samtidigt, så hade Katarina gjort en kalender som vi kunde följa månad för månad. Ulrika är först ut i januari, men vi gjorde en liten ändring och följde Åstorpskalendern i stället. Den börjar med februari tätt följt av september. Alltså fick först Zoé och sedan Daniel och Rasmus sina paket. Ulrika fick vänta tills de öppnat sina presenter. Sen följde Peter och Anne i mars, Bo i maj, Katarina och Karl Gustav i juli och Göran och jag i augusti. På varje födelsemånadsblad var foto på den eller de som fyllde år och de övriga månaderna hade bilder som passade till respektive helg.

Lite senare på kvällen var det dags för maten att plockas fram. 


Första svenska firarhelg var påsk i april med färgade ägg och olika sillsorter.


Därefter följde Midsommar i juni och Mårtensfirande i november, så det fick bli jordgubbar och grädde och äppelkaka med vaniljsås. Någon gås funderarde jag över huvud taget inte alls på att laga till. Det fick räcka med gåskrukan som jag satte servetterna i. Givetvis kunde man äta i precis den ordning man ville. 


Kräftskivan i augusti fuskade vi också lite med. Det blev inga kräftor utan bara en skål fylld med is där det stack upp en del småflaskor med olika innehåll. Vi avslutade med december och julfirande. Jag hade kokt lite brunkål och sen nöjde vi oss med köttbullar och prinskorv till det. Bo hade naturligtvis lagat en god Janssons frestelse. Den är ett måste till nästan alla helger. 

Jag är väldigt nöjd med mitt födelsedagsfirande och jag fick otroligt många fina presenter. Lite synd att man bara fyller år en gång om året.

43 kommentarer:

 1. Godmorgon! Oj oj vilket firande!!! Du är så påhittig! !! Så bra att fira alla dagarna på en dag!! ......... SV:Tänk att det kan växa så mycket mellan plattorna.. Nu hoppas jag att det lugnar ner sig .ättika ska väl ta död på det mesta.. ha en bra dag! kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att fira så mycket som möjligt de gånger vi träffas allihop.

   Radera
 2. Men härliga ni, vilken fest ni hade!

  SvaraRadera
 3. Men vilka underbara fester på en och samma dag :)
  Otroligt roligt att ni kom på att göra på det viset!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med lite annorlunda teman på festerna.

   Radera
 4. GRATTIS! Vilket roligt firande med allt på en gång. Ses man inte så ofta blir det en god ide´. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att uppmärksamma svenska helger så mycket som möjligt.

   Radera
 5. Grattis i efterskott! Vad påhittigt att ha en års fest, och fira allt på en gång. Och vilket planerande och tänkande. Det hade jag aldrig klarat av,
  Må väl! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att fundera ut lite annorlunda fester. Det känns inte alls betungande. Jag försöker göra det så enkelt så möjligt och köper färdigt det jag kan i matväg. Det är mer själva dekoreringen och upplägget på festen som jag gillar att göra. Då får man fantisera hur mycket man vill. Dessutom har jag alltid hjälp av barn med respektive, så jag står inte ensam med allt jobb.

   Radera
 6. Grattis i efterskott till dina 70 år. Då är vi lika gamla så när som ett par månader. Jag fyllde 70 år i Maj och min man fyllde 75 år ett par veckor senare. Vi bestämde oss för att bjuda en Söndagsmiddag på barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vi är så många att vi inte får plats i vår trerummare. Det blev middag på Gästis, efterrätt fick de själv välja. Därefter kaffe och kaka till de som ville ha. Vi var 39 stycken inbjudna gäster och alla kom. Det var trevligt att samlas alla. Det blir ju inte så ofta när man är många. Skönt var det också att se servitriserna plocka undan och själv inte behöva göra det. Så det var en lyckad dag. Jag hoppas att du också hade en bra dag. Bilderna på maten ser gott ut. Ha det bra. Kram/Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Lite svårt att ha ett så stort kalas hemma. Jag försöker göra det så bekvämt som möjligt, så jag också hinner njuta av festen...och det gjorde jag verkligen.

   Radera
 7. För det första: Ett STORT GRATTIS till födelsedagen!
  För det andra: Ni är verkligen uppfinningsrika och lever livet som ni själva vill.
  Hipp, hipp hurra, hurra, hurra, hurraaaa för både dig och din familj!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Åh vilket härligt årsfirande!! Kul ide!
  Och så alla helger på det. Vilken späckad dag!!
  Här har vi firat midsommar i oktober något år och nyår i mars.
  Vi är ett gäng som har som tradition att fira vissa helger tillsammans.
  När inte alla är på hemmaplan flyttar vi helt enkelt firandet. Går så bra!

  SvaraRadera
 9. Visst går det bra att fira på olika tider. Man måste inte hålla sig strikt till almanackan.

  SvaraRadera
 10. Vilken fantastisk idé med årsfirande! Den idén ska jag ta med mig. /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla var i centrum eftersom alla fick presenter.

   Radera
 11. Men det låter ju helt underbart!
  Vilka roliga festidéer du har. Har du någon gång funderat på att extraknäcka som festfixare? Jag tror du har en ljus framtid inom det området.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara väldigt kul att få jobba som festfixare. Jag får kanske göra ett uppehåll med pensioneringen.

   Radera
 12. Oj vilket kalas. Och vilka roliga idéer.
  Ser ut som om man inte behövde gå hungrig från ert firande. :)
  Det måste ha känts bra att ni kunde samlas och ha många dagar tillsammans.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jättekul att förberedda festen och vi har hunnit göra så mycket roligt tillsammans de här veckorna.

   Radera
 13. Grattis! Vilken jätterolig idé med en sådan fest. Jag är verkligen imponerad av din fantasi och förmåga att få till allt möjligt. Gläds med dig som fått vara tillsammans med dina nära och kära :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har mycket roligt att tänka tillbaka på nu.

   Radera
 14. Så många härliga och fiffiga idéer! Så vackra tårtor! Så mycket god mat! Och allt blev en fantastisk dag! Egentligen är det med firande som med kläder, man ska rätta sig efter situationen - inte almanackan. :)
  Hurra för dig och din familj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra livsfilosofi. Naturligtvis ska inte almanackan få styra våra liv.

   Radera
 15. Finurligt, fantastisk firande! Grattis på födelsedagen! :-)

  SvaraRadera
 16. Jag förstår att du fick aptit och vill fylla år fler gånger om året. Vilket minne det blev för alla gästerna. Jag blev så impad av allt från ax till limpa. :) Det måste varit riktigt kul att planera. Vad impad jag blir av ett sådant här blogginlägg. Den blå biten med Bo måste ha varit till mig och ingen annan Bo. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Det tänkte jag inte på, men naturligtvis måste den tårtbiten varit din. Vilken dundertabbe vi gjorde där som bjöd min svärson på den. Det är minst lika roligt att planera en fest som att var med på den.

   Radera
 17. Vilket hejdundrande kalas! :)

  SvaraRadera
 18. Men HALLÅ DÄR ! Vad har jag missat här då, din födelsedag. Visste inte att du skulle fylla 70 år.
  Stort GRATTIS till dig Gunnel i efterskott.
  Men vilket kalas ! Ett helårskalas ! Vilket jobb att ställa till det på detta annorlunda sätt.
  Vad duktigt att göra askar, milde tid att du bara ids ! jag är imponerad !
  Att hitta på en massa personligt till var och en, jag säger då det.
  När jag fyller 70, flyr jag landet, hi hi hi . . . .
  Bra gjort Gunnel.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det är det roligaste som finns att ordna och förbereda fester, så det var inget betungande alls. Jag tycker man ska ta alla chanser att fira allt som går att fira. Livet ska vara en fest.

   Radera
 19. Har skrivit en kommentar i förra inlägget om kalaset.
  Eva

  SvaraRadera
 20. ha ha ha vilken blunder av mig . . . . . är på samma sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Så underbart! Det är inte bara jag som är förvirrad.

   Radera
 21. Vilken helt fantastisk idé! Årskalas... du får nog ta patent på det! Du är så duktig på att fixa och dona... jag är djupt imponerad... och lite avundsjuk, för jag har inte alls sådan fantasi!
  Så fina tårtbitar! och vilken kul idé med smurfarna!
  Underbart inlägg om en underbar fest! Tack för att vi fick vara med :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju sånt här jobb är jättekul. Då får man fantisera hur tokigt man vill. Dessutom hjälpte alla i familjen till så jag hade inte allt arbete själv.

   Radera
 22. Stort grattis!
  Åstorpskalendern gillar jag verkligen, tänk om året kunde hoppa sådär också, vilken omväxling och överraskning det skulle vara varje dag!
  Tårtorna ser ju helt underbara ut - vilken idé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åstorpskalendern är mycket barnvänlig. Dessutom kunde vi vuxna då sitta i lugn och ro och dela ut våra paket när barnen fått sina.

   Radera