måndag 17 november 2014

Saffran


Det skrivs om olika forskningsprojekt som är mer eller mindre intressanta...för mig dvs. I de flesta fall är reportagen sådana att jag med en gång tänker att det stämmer säkert inte men detta litar jag blint på. Nu var det en undersökning som gjorts med safffran. Det fanns bevis på att man blev pigg och glad av saffran och det fanns klart då piller och köpa. Varför inte i stället hålla sig till den äkta varan? Det måste väl vara bättre än allt kemiskt?

Snart är det Lucia och då bakar nog de flesta saffransbulllar. Det gör jag också....men jag bakar saffransbullar året om....och har gjort så i alla år vad jag minns. Jag blev lite förvånad en gång när jag en sommar för många år sedan ville köpa saffran i en butik. Expediten tittade lite underligt på mig och sa en aning överseende: -"Nej, det har vi inte för det använder man bara till jul." Vem har bestämt att det bara ska användas då? Givetvis kan man äta saffransbullar när som helst på året, precis som att man äter ägg fastän det inte är påsk, eller risgrynsgröt på sommaren t.ex. Dessutom används saffran i ganska många maträtter också. Idag tror jag att de flesta butiker säljer det här gula guldet året om, även om de bara annonserar om det när det börjar närma sig Lucia.

Jag tänker fortsätta att baka saffransbullar och äta alla tider på året precis som jag alltid gjort. I stället för att proppa i mig vitamintabletter och annat från hälsokosthyllan så äter jag en Lussekatt. Det gör mig pigg och glad.

36 kommentarer:

  1. Saffransbullar är ju så gott! Och blir man dessutom pigg av det är det ju ännu bättre :) Så jag tycker du gör rätt i som bakar det året om :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska plocka fram saffranskuvertet i eftermiddag.

      Radera
  2. Hej du,,Vilket trams,saffran bara till jul,knäppt...
    Ja vi får drömma om solsemester,för mig blir det i april nästa år..Haé Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du något att se fram emot.

      Radera
  3. Ser väldigt präktiga ut, dina lussekattor. Jag bakar bara dessa till lucia, men saffran använder jag i maträtter året om. Tur att saker och ting ändrar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar saffran i mat också.

      Radera
  4. Saffransbröd är verkligen gott och så klart kan man äta det året runt.
    Det var en underlig affär som inte hade saffran hemma för som du säger används det ju även i matlagning.
    Fina Lussekatter du bakat. Det är inte ofta jag orkar stå och rulla till dem. Blir oftast runda "Hästskitar" doppade i socker.
    Ha det fint! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Men de smakar väl som lussekatter ändå?

      Radera
  5. Du hade kanske blivit lika pigg av en god kanelbulle? Jag brukar också baka lussekatter till jul, men eftersom jag fortfarande har några kvar i frysen sen förra året såg jag häromdagen (blir mat till fåglarna) så står jag nog över i år. Vi försöker dra in på alla extra kalorier, både Kent och jag, och då är lussebullar uteslutna ur dieten. Men visst är det gott!
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppar nog hellre över middagen en dag än skippar lussekatter.

      Radera
  6. Mmm, gott med saffran!
    Men kära nån, man kanske vill använda saffran till något annat än bullar under året!!!
    Det ska väl alltid finnas, det dummaste jag hört av expediten.
    Kram Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog det är ändrat nu, eftersom det blir mer och mer vanligt i mat också.

      Radera
  7. Håller med dej Det är bättre med den äkta varan...................SVAR:Ja du har så rätt! Tur att den var i vatten. Men jag kan lova dej att det var ett tufft gympapass! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer saffranssmak på bullen än på pillret gissar jag.

      Radera
  8. Jättefina lussebullar! Jag blir riktigt sugen....../M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är gott med saffransbullar.

      Radera
  9. Du får köpa hem ett stort lager med saffran vid jul så det räcker hela året!

    Hembakade saffransbullar är verkligen kalas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lättare idag att köpa saffran året om. Jag upptäckte nu att jag hade en del på lager.

      Radera
  10. Jag använder saffran flera gånger i veckan under högsäsongen i vårt café. Jag får också tag på saffran hela året runt i de flesta affärer och partiaffärer. Inget som helst problem vad gäller den saken
    Saffran kan ju användas till så mycket i matväg och brödväg.
    Och jag gör som du, äter hellre någonting med saffran i än att jag köper tabletter.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det både doftar gott och smakar gott när man använder saffran.

      Radera
  11. Hejsan Gunnel !

    Nu fick jag veta något NYTT. Saffran i fisksoppor använder min dotter.
    Men att det är uppiggande visste jag då rakt inte, Äter sedan i somras
    Risentas nyponskalspulver på filen Min dotter köpte åt mig.Tyckte det var för dyrt, men då är ju
    saffran tusen gånger dyrare, för det är ju så få gram i en påse.

    Har saffran kvar sedan förra julen, den ska jag ta reda på.
    Hoppas jag klarar av att baka lussekatter,så de blir softiga.

    Har ännu inte bakat fast jag köpte bakbord.

    Må så gott, javisst ja, blev vän med skånska idag
    via Hemtillgården och facebook, hon bor i Broby kyrkoby,
    Nära Småland skrev hon. Vi skrev om våra katter,och barnbarn
    Hon har MS, snart pensionär.och jag har KLÅDA.
    Hihihi
    Kram Mi

    .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar nog den här forskningen med en nypa salt, men lussekatter går alltid att äta.

      Radera
  12. Hade ingen aning om att man blir glad och pigg av saffran.
    Kanske en del affärer inte alltid har saffran pga att det är dyrt?
    Vet inte om man säljer saffran i mina trakter. Vi har ju inget bra utbud på affärer. Och lussekatter är inget amerikaner bakar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte hur pass sanningsenlig den här forskningen är, men eftersom jag gillar saffran så vill jag klart tro på den. Det går så otroligt lite saffran åt både i matlagning och bakning, så det är helt överkomligt i pris.

      Radera
  13. Det låter härligt och vettigt att baka och äta det man tycker om, när man vill och jag blir då glad bara av att läsa detta:)

    SvaraRadera
  14. Har du provat att göra en fiskgryta, och smaksätta med saffran? Gott!
    Kram Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiskgryta har jag inte testat, men jag kan tänka mig att det är gott.

      Radera
  15. Jag igen! Nu är ord/sifferverifieringen borta!!
    Kramar Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra! Hoppas den håller sig borta för gott.

      Radera
  16. NÄ! Hela min långa kommentar borta! Jag hamnade på en loginsida istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte vad det är som händer egentligen.

      Radera
  17. Och nästa gång var ordtjofräset där igen...

    Suck och kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin skrev just här ovan att hon slapp ordverifieringen nu. Blogger måste ha fått spader. Trist att du ska drabbas så av det. Jag gillar när du kommenterar.

      Radera
  18. Vilka vackra lussekatter med den extra snurren. Jag sparade bilden i mitt receptbildarkiv, så jag kan titta och lära när det är dags. Lussebullar äter jag bara i adventstid men saffran då och då under hela året.
    Vad du kan göra när det kommer bokstäver emellanåt i verifieringen är att aktivt välja siffror i inställningarna. Jag vet att du inte valt något men av pest eller kolera...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffran är en användbar krydda.

      Radera