fredag 20 december 2024

Lucka 20

 Tjugondedag Knut

Ibland kallas dagen även för Tjugondag Knut. Den infaller den 13 januari, 20 dagar efter julafton, och markerar att julen är slut.

Knut Lavard var en dansk prins som på 1100-talet blev mördad av sin kusin. Han blev senare helgonförklarad och som brukligt var fick han även en egen dag uppkallad efter sig. Det var hans dödsdag, som råkade vara dagen efter Trettondagen. På den tiden avslutades julen just den dagen. På 1600-talet förlängdes julhelgen knappt en vecka och även Knuts dag sköts fram. 

Talesättet tjugondag Knut kastas granen ut eller dansas julen ut passar bra ihop med julgransplundringen, som brukar ske den här dagen. Fast jag måste erkänna att jag gillar mer att plocka in granen än att slänga ut den. Jag ryser bara jag tänker på alla barr, som har en förmåga att gömma sig överallt.

Knutsgillen är ursprungliga danska köpmansgillen och var till en början en hyllning till Knut Lavard. Gillena spreds till Sverige och Baltikum och även till Åland. De fungerade dels som ekonomiska nätverk, dels som ett socialt skyddsnät där medlemmarna hjälpte till att ta hand om döda bröders änkor och barn. 

Det ingick också en viss del av lokalförsvar och det tränades regelbundet i olika former av skytte (så kallade papegojskjutningar). Papegojskjutning var målskjutning med pilbåge eller armborst mot en fågelbild (papagai) som var placerad på en hög stång. Den här seden var vanlig vid förstamajfirandet inom de medeltida gillena. Segraren i skjutningen fick titeln "papegojkung" och skulle bjuda festdeltagarna på öl. 

Seden lever vidare i våra dagar inom Knutsgillena. En söndag i slutet av maj varje år hålls Papegojskjutning på något större gods eller slott i Lunds omgivning. Då skjuter man med pil och båge på tavlor formade som små papegojor i kampen om att bli Fågelkung respektive Fågeldrottning. Sedan 2010 utses även en Fågelprins och en Fågelprinsessa bland vinnarna i den yngre generationen. Den deltagare som varit medlem i Gillet under längst tid koras till Majgreve respektive Majgrevinna.

9 kommentarer:

  1. Stort tack än en gång om infon om "tjugonde Knut". Jag är ju så totalt ojulig, så jag jar aldrig haft en riktig gran som barrar inomhus. Även plastgranarna har varit väldigt sällsynta i mitt/vårt hushåll.
    Förlåt att jag skrattar här nu, men vilken "weird" tradition att skjuta pil på papegojaattrapper. Men vid närmare eftertanke - hellre att man skjuter på atrapper än på levande djur som i England till exempel...

    SvaraRadera
  2. Lucköppning 20 leder till tankar bredvid - inspiration och lust att söka lite till - välsignad vare igångsättaren luckornas moder! 👍🎶

    SvaraRadera
  3. Så fick jag då lära mig betydligt mer om Tjugondag Knut. Här hålls faktiskt på traditionen att julgranen ska ut då. Eller ... i ärlighetens namn så blir det helgen närmast. Den här julen blir det troligen söndagen den 12 januari. Då ska huset fyllas av tulpaner, första steget mot våren.

    Kram

    SvaraRadera
  4. Papegojskjutning....aldrig hört talas om.
    Att slänga ut en barrande granen ger inget kul efter arbete. Ha en bra fredag!

    SvaraRadera
  5. Spännande kunskap du bjuder på. Julgran inomhus har jag inte haft de senaste 25 åren ... och ingen julgransplundring heller :)
    Papegojskjutning är något helt nytt för mig. Alltid så spännande läsning hos dig! :)

    Kram

    SvaraRadera
  6. Har aldrig hört talas om den traditionen. Tänk att den tydligen lever i vissa områden.
    Plastgran gillas inte hos mig. Den ska vara äkta från skogen, annars får det vara. Alltså har jag inte haft julgran på många år. Det första året i lägenhet hade jag gran, men sedan ingen.
    Det blir liksom för bökigt i en liten lägenhet. / mammselen

    SvaraRadera
  7. Jodå, Knut är bekant och även Knutsgillet. Kul när traditioner lever kvar tycker jag. Vi har alltid gran men den åker oftast ut vid gamla Knut.

    Kram och god fredag!

    SvaraRadera
  8. Tjugondag Knut är verkligen en bemärkelsedag. Jag hade en farbror som hette Knut, en mycket älskad farbror som jag saknade mycket när han gick ur tiden, men han lever kvar i mitt minne och i många andras också tror jag, för han var lärare i Klinteskolan.
    Ha en fin fredag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  9. Härlig mix av info och passande foton. Tänk så många jular som passerat revy. Både nostalgiskt och sorgligt att tänka tillbaka på dem. Inte kunde vi drömma om att vi skulle fira två stycken här. Hoppas solen lyser hos dig med nu.
    Kram några mil bort

    SvaraRadera