onsdag 5 oktober 2016

Igår var jag pizzabagare


Jag är fortfarande i städtagen, men mat måste vi ändå ha några gånger under dagen. Då måste det bli något enkelt. Lunch brukar inte vara några problem att fixa, men det blir besvärligare när det drar sig mot middagstid. Inte känner jag för att stå där med hela köret och koka potatis och steka kött och laga sås. Då finns hjälpen i mataffären. Jag hade tidigare köpt en färdigkavlad pizzadeg, som jag hade fryst in. Nu töades den upp och jag rörde ihop en tomatsås på det jag hade hemma nämligen tomatpuré, tacosås, mango chutney och vegetabilisk grädde....jag tycker den är bättre än den vanliga. Riven ost fanns i kylskåpet precis som lite olika sorters pålägg. Det blev en mycket god pizza med lite tjockare botten, ungefär som en amerikansk pizza, och pizzabagaren snålade inte med fyllningen.

Det är för väl att man kan köpa lite halvfärdigt ibland när tiden och lusten inte går hand i hand med hungern. Något som jag alltid ser till att ha i frysen är färdigkavlad pajdeg. Jag älskar paj, men att göra degen är inte något jag är så bra på. Jag får den aldrig jämn när jag kavlar ut den. En färdigkavlad deg är alltid slät och pajen blir perfekt. Det går att fylla den med i stort sett vad som helst och allt blir lika gott. I stället för mjölk eller grädde så vispar jag ihop äggen med gräddfil. Det ger en lite extra krydda.

Jag tänker ibland på min farmor som alltid gjorde all mat från grunden. Men det var en helt annan tid då. Kan undras vad hon hade tyckt om maten idag. Hon var lite skeptisk till nyheter, men det hade säkert gått att övertala henne till att provsmaka.

20 kommentarer:

  1. Blir den färdiga pizzabotten bra att frysa? Vi brukar köpa pizzakittet, enkelt och smidigt. Köper du färdigkavlad pajdeg?
    Min mormor var en matmor, vet inte om hon hade gillat matnyheterna, men min morfar sa alltid -det är så kul att äta hos dig Lisa, för du har så rolig mat.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både pajdegen och pizzadegen jag köper är upprullade på bakpapper, så det är bara att rulla ut dem på en plåt. Pizzabottnen fyller jag med det jag har hemma och sen in i ugnen. Pajdegen ska bakas ett tag först innan jag kan lägga på fyllning och in i ugnen igen. Väldigt bekvämt.

      Radera
  2. Håller helt med dig; det är toppen att kunna ta till halvfabrikat (eller t.o.m. helfabrikat) när matlusten (överlevnadslusten) är större än laga-mat-lusten. Vissa dagar känner man bara inte för att stå vid spisen. Din pizza låter som en höjdare!
    Jag älskar också pajer - i de flesta utföranden. Mumsigt!
    Igår morse hade vi -2 grader. Kung Bore börjar göra små trevare. Jag tycker han borde lugna sig, åtminstone till advent.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I morse var det lite vitt på gräsmattan och rejält kallt i vinden. Sånt gillar jag inte. Jag tycker också det räcker med kallt väder till advent, för då är det ändå snart jul och sen vänder det igen. Men jag måste erkänna att jag gillar höstfärgerna.

      Radera
  3. Mm, paj är gott och det är härligt att kunna förenkla det för sig och ändå få fest. Farmor hade säkert tyckt som du om hon levt sitt liv i likhet med dig.

    SvaraRadera
  4. Så gott det låter med din hemlagade pizza, med lite av varje i. Ibland måste det gå snabbt och vara enkelt.
    Förr i tiden, så var det helt andra förutsättningar och vanor, det går inte att jämföra. Fast ibland tänker jag. Undrar vad min mamma skulle tycka om att alla de färdigrätter som finns i affärerna nu? Mycket skeptisk och jag tvivlar nästan på att hon skulle provsmaka. Jo, kanske.
    Ha en bra dag och varm kram till dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man inte har jobbtider att passa kan det var skönt och ta lite hjälp av både hel och halvfabrikat ibland.

      Radera
  5. Din pizza fick 12 poäng av 10..
    Sv..Idag har jag solen här.
    Jag håller hårt i den..
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Solen är kvar här med, men trots det så är det isigt i vinden.

      Radera
  6. Oo, så gott det lät med en sån pizza! Jag fick nöja mig med en fryst pizza som jag satt i ugnen när jag kom hem nu i kväll :)
    Kram

    SvaraRadera
  7. Tänk Sverige utan en pizza, nä det är omöjligt, vad åt folk förr, hi hi hi . . . .
    Jag brukar också vara pizzabagare även min gubbe, vi åt en vegetarisk i Polen.
    Där fanns bland annat tunt skivade äpplen, päron, ja både frukt och grönsaker,
    det smakade gudomligt gott.
    Varit där förra veckan, där var det skördetider som här och många äpplen att 'palla'.
    Ja vi hjälpte plocka ner de allra finaste, man får inte stöta dem, då håller de bäst.
    Men den där vegetabiliska grädden vilken skillnad blir det ??? Undrar om jag sett den
    Lite tips från dig ska jag pröva nästa gång.
    Må väl kram/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag började köpa den eftersom min son försöker undvika så mycket animalisk mat som möjligt. Både grädden och crème fraichen har blivit mina favoriter. Crème fraîche blir inte så blaskigt och har mildare smak. Grädden tycker jag blir som om man har lite redning i det....alltså mycket krämigare när man blandar ihop.

      Radera
  8. Nu har du gjort ett matnyttigt inlägg - och roligt mellan orden och linjerna har jag. Du har även gett ett gott tips till den som inte är så bra på att göra bottnar men gärna lägger fyllningen ...
    Hipp hipp för dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fuskar gärna när det gäller matlagning. Jag tycker inte man behöver göra precis allt.

      Radera
  9. Jag har recept på en jättegod paj där man inte behöver någon deg alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en paj i min smak. Finns receptet på din blogg?

      Radera
  10. Nu har jag läst ifatt lite igen. Älskar dina inlägg. Ibland är de klockrena och jag skrattar högt. Det var roligt att läsa om din gymutflykt, städningen och hur du ser på matlagning.

    Ja vad ska man säga....kanoners!

    SvaraRadera