söndag 3 augusti 2014

"Självfoto"


Det är väldigt populärt med "selfies" idag. Jag gissar att idén kommit från USA eftersom den så snabbt fått fotfäste här i Sverige. Vi har ju Lilla London och Lilla Paris här redan, men snart kan hela Sverige kallas för Lilla USA. Det kvittar nästan hur tokig en idé är...kommer den från USA så är det helt ok. Lite urskiljning hade nog inte skadat. 

"Selfien" skulle precis lika gärna kunnat ha hetat något på svenska och då hade alla begripit vad det handlade om. Det är egentligen samma sak som ett självporträtt, men i stället för penslar och färg så använder man sin mobil. 


Frida Kahlo, Rembrandt och van Gogh är några av alla kända konstnärer som har avbildat sig själv.

Jag tycker det är en väldigt kul idé, även om jag inte själv testat den. Det beror till stor del på att jag är allergisk mot att bli fotograferad. När jag var barn minns jag att min far riggade upp kameran på ett stativ och hade nån slags självutlösare på den, så vi skulle kunna ta en släktbild med alla samlade. Gamla tiders "selfie", kanske.

Det är så enkelt nu eftersom mobilen ständigt är med att få ett foto av sig själv och kompisen eller någon kändis. Lite problem är det kanske för de som har korta armar. Men det finns lösningar för allt. Det finns speciella "selfiepinnar" där man fäster mobilen längst ut. Jag vet inte hur lång den här pinnen är eller ifall den är utdragbar. Idag såg jag en bild på en kvinna i Indonesien som använde just en sån här pinne för att ta en "selfie" på sig själv och tusentals andra människor som bad på en strand när fastemånaden Ramadan var över. Det är tydligen en pryl som behövs över hela världen. En sådan populär manick har säkert många andra användningsområden också. Ifall man tar bort mobilen kan man kanske använda den till att klia sig på ryggen.

25 kommentarer:

 1. Vilka prylar det finns. Undrar hur det går till att ta bilden när kameran sitter på en pinne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också funderat över.

   Radera
 2. Ja, visst är det märkligt hur populärt det blivit? Men som du skriver så har det nog alltid funnits i någon mån ...

  Jag har bara försökt mig på det när jag vill ta en profilbild eller liknade, och inte har någon att tillfråga som tar vettiga kort. Maken är urusel på fotografering.
  Tycker alla får så bra "selfies", men när jag tar på mig själv så ser jag helknas ut. Tar flera stycken på olika sätt och med olika ljus och vinklar, men de åker i regel i "papperskorgen" allihop, direkt.
  Precis som du är jag lite allergis mot att se mig själv på bild, men jag kämpar med det och försöker acceptera mig genom att strida mot känslan ... men mina "selfies" kan jag bara inte med.
  Dessutom tycker jag att det gått till överdrift på vissa håll. Hur kan man beundra sig själv så mycket att man måste ta selfies hela tiden??? ... hihi
  Om jag nu skulle vilja visa upp min nuna, av någon anledning, så beskär jag hellre vanliga foton som är tagna på håll, för då ser jag åtminstone någorlunda vettig ut.

  Undrar hur en sådan där pinne fungerar? Man kanske måste använda självutlösaren med en sådan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste försöka ta reda på hur det fungerar. Lite retligt att inte veta.

   Radera
 3. Jag är som du tycker inte om att bli fotad.Och då är det självklart att jag inte tar någon bild på mej själv..Melon är där mycket vatten i ! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så mycket annat att fotografera.

   Radera
 4. Jag testade faktiskt att ta en selfie när jag varit hos frissan sist för att skicka till min dotter, men jag blev så ful så den raderades kvickt! Men vilka familjeporträtt man tog förr i tiden, vi gör det aldrig nu!! Borde bli en ändring, men kanske svårt när familjerna splittras hit och dit!? Ha det bra i sommarvärmen!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta ser familjefotona så uppstyltade ut. Barn och djur är det som blir naturligast på bild, tycker jag.

   Radera
 5. Jag tycker det är kul med "Selfisar". Men det finns faktiskt en låt på svenska om att ta en självis.....Den är riktigt kul:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha....med min sjuka humor kom jag just på att om selfis hade stavats med ä så hade det blivit ännu roligare;))

   Radera
  2. Jag var tvungen att gå in på You tube och lyssna på låten. Jättekul text och en vettig svensk översättning av ordet med. Kommer att ha svårt att hålla mig allvarlig i fortsättningen när någon pratar om "selfisar". Jag kommer bara att tänka på din stavning....haha.

   Radera
 6. Jag kommer ihåg, när det var stort att gå till fotografen. Man reserverade tid,
  klädde sej fint och gjorde håret så vackert som möjligt. Småflickorna hade
  alltid rosett i håret och pojkarna hade slips. Längre tillbaka, då mina föräldrar
  var unga (dom föddes 1884 och 1891) var det ännu större händelse att fotograferas.
  Jag har två underbara förstoringar, en av min far och en av min mor, i original.
  Dom hänger ovanför min säng och jag njuter av att titta på dom varje kväll.

  Nu för tiden är foton ingenting. Det blir inga album att ha på hyllan och visa
  barnbarnen. Lika är det med brev. Ett mejl är ingenting jämfört med ett
  brev skrivet med papper och penna.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig att mail går inte att jämföra med ett handskrivet brev...eller en hälsning på ett vykort. Jag gör fotoalbum till mina barnbarn om vad som hänt när vi har träffats och skriver lite text till. Tyvärr så framkallar man inte kort lika mycket numera. Det blir dopfoton, skolfoton och bröllopsfoton resten av korten finns på datorn.

   Radera
 7. Hellre bakom kameran än framför, men en ryggkliare skulle jag behöva.
  Kram Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också jag är bättre som fotograf än modell.

   Radera
 8. Avskyr liksom du att hamna framför kameran... och säger som Anette... en ryggkliare vore bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så mycket fint att fotografera, så några bilder på sig själv hinns aldrig med...som tur är.

   Radera
 9. Jag gör vad som helst för att få stanna kvar bakom kameran men till min jämna födelsedag förra månaden lyckades jag inte helt med det.Å andra sidan har jag nu några bilder som jag kan använda mig av åtminstone tio år framåt, hahaha! Såg dina humlor och måste erkänna att jag har fått humlor på hjärnan. Måste köpa mig en bra humlebok och ut och spana på de små klumpedunsarna.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en bra idé att använda sina kort så långt fram i tiden. Ska genast leta upp några som är sådär en 10 år gamla. Tack för tipset!

   Radera
 10. Innan digitalkameran fick man vara noga med hur fotograferade. 24 bilder som skulle bli bra allesammans. Nu kan man ju ta hur många som helst, alltid blir väl någon godkänd. Vad nu detta har med selfies att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt enkelt att fotografera nu, och det blir dessutom mycket billigare

   Radera
 11. Haha! Det visste jag inte att det fanns en "selfie" pinne :) Men det finns ju allt nu för tiden. Bara så svårt att hänga med på allt nytt som kommer :)
  Ha en bra kväll!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många saker är ganska onödiga, men det kan klart alltid vara roligt att testa dem.

   Radera
 12. Ja vilka konstiga grejer som dyker upp o blir omåttligt populära. Jag som fotar med en riktig kamera har svårt att ta selfien, det är ju lättast att få till med mobilen. Men jag tycker inte heller om att dela mitt porträtt med kreti och pleti, o i min ålder finns det sannerligen ingen anledning heller. Men nog hade jag gärna sett ett foto på den trevliga människan som jag sitter här och skriver till, det är alltid skoj att ha ett ansikte på folk man liksom umgås med, så fundera du på om du inte kunde visa dig lite för dina bloggkompisar-.--
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl ta mig en funderare.

   Radera