fredag 23 september 2011

Ändrade planer


Jag hade tänkt att jag skulle plocka rönnbär idag, så vi promenerade iväg till skogen i förmiddags. Rönnbärsträdet såg tyvärr inte riktigt friskt ut, så jag la ner det projektet. I stället hittade vi massor av fläderbär. Jag brukar koka saft som jag gör saftsås av till julens Ris à la Malta. Det är också gott med varm saft när man känner sig lite ruggig. De största och finaste klasarna sitter så klart högt upp i trädet. Och då menar jag HÖGT. Göran är lång, men han hade ändå tagit med en grensax, som går att förlänga. Väldigt praktiskt. Jag stod redo med kassen och Göran knipsade av klasarna högt uppe i luften. Det dröjde inte länge förrän vi fyllt en kasse med fina, svarta bär. 


Nu ska jag plocka fram min gamla hederliga Saftmaja och hälla bär och socker i den. Sen blir jag inte inblandad förrän det är dags att tappa saften på flaskor. Sånt gillar jag!


Det finns fortfarande lite färgklickar på marken.


Den här lilla solgula blomman får mig nästan att längta efter sommaren igen. 


20 kommentarer:

  1. Det verkar ha varit en underbar dag idag, men jaghar stådd vid spisen mest hela dagen....

    Fina naturbilder!

    Ha en härlig kväll!
    KRam

    SvaraRadera
  2. Oj, vad du har varit flitig idag. Sånt drabbar sällan mig, tyvärr.

    SvaraRadera
  3. Vilken flit!
    Fläderbärssaft är väldigt gott. Häller man en skvätt i en karaff med vitt vin, får man en härlig drink.

    Kram och lycka till med safttillverkningen!

    SvaraRadera
  4. God kväll i stugan. Visst är det skoj att få möblera och göra om :) Saftmajan är en av de bästa uppfinningar som gjorts tycker jag. tänk att få slippa dessa rangliga ställ för sildukar. Jättefina bilder du visar. Ha det gott.
    Kramen

    SvaraRadera
  5. Jag vet inte hur många gånger jag fått torka upp saft när jag använde silduk. Tack och lov att den tiden är förbi.

    SvaraRadera
  6. Det var länge sedan jag kokte saft. Jag har goda vänner som förärar mig hemkokt saft, sylt och ibland marmelad och gelé Vänner som fortfarande bor kvar i sina villor och har trädgårdar. De vet att det är välkomna presenter istället för en blomma. Vi vill gärna hålla sommaren kvar och gläds åt blommorna som vill överleva. Idag har det varit en underbar dag och i morgon kommer solen nog att skina på
    oss i hela vårt avlånga land.
    Ha en härlig helg, det blir kanske lite rönn-bärsgelé.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  7. Ha aldrig kokat det saften själv men gillar smaken av dom Det finns att köpa lättdryck som är kokt med hallon o fläderbär, den är mums
    Sov gott

    SvaraRadera
  8. Hoppas det blir en fin dag i morgon. Det är lite "varannandags" väder här.

    SvaraRadera
  9. Fläderbär känner jag inte till. Är det inte några som är giftiga också?

    SvaraRadera
  10. Det finns röda fläderbär och de är giftiga, men de svarta är desto hälsosammare.

    SvaraRadera
  11. Så underbart med fläderbärssaft...gott...och visst är en saftmaja att föredra framför silduk. Jag investerade i en för många år sen och har knappt använt den sista åren, men det ska nog bli ändring på det nu när jag blir inspirerad av dig.
    Jag har inte lyckats hitta en bra plats för fläderbusken som vi planterat och flyttat på för att den ska trivas. Så jag har bara giftiga druvfläder i massor på tomten som fåglarna äter av.

    Som svar till kommentaren du gjorde hos mig - Jag är jourhem för Djurskyddet och ställer upp och tar hand om moderslösa kattungar som hittas ute. Det passar bra för jag är hemma och är sjukpensionär, för en del är så små så de måste flaskmatas. Sen när de blivit tillräckligt gamla eller som nu fått sin andra vaccionation, så kan de säljas. Det är ett givande ideellt arbete och jag är även aktiv på djurhemmet med att sälja katter på deras öppettider, som idag när det är lördagsöppet.

    SvaraRadera
  12. Jag vill också ha en fläderbuske i min trädgård.

    SvaraRadera
  13. Gör du inte fläderblomsaft ? Den är ännu godare ;-).
    Ha en skön helg, kram.

    SvaraRadera
  14. Jag gjorde fläderblomssaft i somras. Det är en riktig sommardryck.

    SvaraRadera
  15. Oj va duktig du är som plockar och kokar saft...Hoppas att ni tyckte om receptet !Man kan blanda i vad man vill och ha i kycklingen.! Kram!

    SvaraRadera
  16. Fläderbärssaft har jag köpt någon gång men aldrig själv plockat några bär.Jag ska erkänna att jag inte ens visste hur de ser ut.Ja man kan ännu se någon enstaka blomma när man är i skogen.Idag har det varit så fint väder att vi satt ute hela eftermiddagen. Ha det bra/Anita

    SvaraRadera
  17. Middagen blev lyckad, Yvonne! Tack för receptet.

    Vi har också haft väldigt fint väder idag; varmt och soligt.

    SvaraRadera
  18. Tackar för fm hälsningen och detsamma till dig. Vilken dag!
    Har klippt häcken och rensat hängrännor och konstaterat att trädgården är en svamp odling, jäkla regnande!

    Sussa sött eller en go morgon!
    Kram

    SvaraRadera
  19. -Desserten som jag skrev om på min blogg har inget namn så jag kallar den bara Mannerheims.

    SvaraRadera