Bakom den här häcken bor Pantertanten. Det är drygt 40 år sedan som vi flyttade hit. Göran är byggnadssnickare så med hjälp av kompisar har han byggt huset. Ulrika var 4 år och Katarina var ett halvår när det var dags för inflyttning. Så härligt det var att flytta in i ett alldeles nybyggt hus. Det har ändrats om mycket här under årens lopp både invändigt och utvändigt.
Björnåsområdet, som vi bor på, är beläget högst upp på Söderåsen, så en del av grannarna var tvungna att spränga bort en bit av berget. Vi hade sån tur att det stack bara upp en liten topp på vår tomt och den gick att hacka itu med hjälp av en grävmaskin. Till en början var trädgården bara en massa jordhögar. Det dröjde ett år innan den såg någorlunda ut. Vi sådde gräs på största delen, men jag ville ha ett stort trädgårdsland. Det låter inte likt mig, men på den tiden led jag antagligen av överskottsenergi.
Vi planterade plommon, äpple, päron och körsbärsträd. Det enda som finns kvar nu är plommonträdet. I köksträdgården hade jag röda och gröna krusbär, röda och svarta vinbär, hallon, jordgubbar och smultron. Naturligtvis satte vi potatis och lök också och morötter och hela middevippen. I flera år kokte jag sylt och saft och allt som man kunde tänka sig. Det var riktigt kul, för barnen uppskattade det och allt gick åt. I takt med att de blev äldre så hjälpte de ju till att plocka både bär och annat som skulle tas om hand.
Efter några år byggde Göran ett duvslag i trädgården till sina brevduvor, och då fick vi minska ner på trädgårdslandet. Inte mig emot. I och med att jag börjat jobba längre dagar så hade jag börjat tröttna på både bär och grönsaker. Det blev ändå ca två tredjedelar kvar att odla på. Vi kämpade på nåt år till, men att luka ogräs har aldrig varit en av mina favoritsysselsättningar så vi beslutade enhälligt att slå igen trädgårdsmästeriet och så gräs i stället. Det har vi aldrig ångrat. Plommonträdet står som sagt kvar. Det hör ju till inventarierna nästan och det är ju där jag öppnar upp mitt Plommoncafé. En rabarberplanta får också spelrum här. Göran tillverkade två pallkragar, men i år ligger den ena i träda och i den andra växer vitlök.
Vår trädgård är väldigt lättskött nu, med bara några få rabatter. In mot två av grannarna har vi en megahög thujahäck och in mot den tredje grannen har vi en spireahäck. Den är fin när den blommar, men sen bara drösslar den, och den är inte vintergrön. Ut mot gatan har vi olika slags gröna växter och en del blommande buskar. De är så höga och breda nu, så det ser nästan ut som en häck. Jag kom just att tänka på att Törnrosa och jag har en sak gemensamt, nämligen den att vi är omgärdade av höga häckar. Det är nog den enda likheten oss emellan.....fast jag hade inte haft något emot att kunna sova lika bra som hon.
Även vi flyttade in i ett nybyggt hus (ca 20 år sedan). Och visst är det kul. Jag har alltid gillat odling, men då vi skaffade sommarstuga, växte det mig över huvudet. Vi har inte sått igen. Än. Men det blir nog.
SvaraRaderaAngående pelargoner. Tycker att det var jätteroligt att Göran fixade det. Jag kan inte heller övervintra pelargoner, men sedan några år har jag kvar dem i fönstren (3-4 st). De blommar inte o växer knappt, men har gröna blad. När det börjar växa, tar jag skott och planterar om ursprungsplantan. Det går alldeles utmärkt, om man inte har pelargoner i mängder.
Jag ser med spänning fram emot nästa vår. Då kanske det finns fyra pelargoner här.
Raderavad härligt att ha bott så länge på samma plats, riktigt inboade är ni ju nu :)
SvaraRaderavi diskuterar om vi ska anlägga en tujahäck, det skulle behövas här
Sv: mm, googla på pantersnigel, det finns många bra bilder på dem där
kramar
Thujan är lättskött. Vi klipper vår vartannat år, så den håller samma höjd.
RaderaOj, vad ni är skyddade mot insyn. Inte ser man mycket av huset, vilket hade varit kul :-).
SvaraRaderaDet är nog så att det förändras genom åren, vilka behov och lust man har att hålla på i trädgården. Vi har inget trädgårdsland, fast jag skulle vilja ha det. Men vi har inte hunnit så långt än, för det är alltid en hel del som måste göras först. Sen har vi inget bra ställe att ha ett trädgårdsland heller, fast vi har stor tomt.
Jag får kanske göra ett inlägg om huset en annan gång.
RaderaDet är väl strålande bra att anpassa trädgården efter vad som känns roligt och njutbart. Och en stor häck att kura bakom är verkligen något jag längtar efter.
SvaraRaderaDet är bättre att ha en lättskött trädgård, när man inte vill lägga ner all fritid där. Det måste finnas tid över för att njuta av den med.
RaderaDet trädet får du ju inte ta bort. Oj vad det ser mysigt ut att sitta där. Och vackra syrener. Tyvärr är jag allergisk när de knoppas men när det slagit ut går det bra. Tur det för de doftar ju ljuvligt.
SvaraRaderaJag har också haft trädgård några år och att så och odla var väldigt roligt men när det kom till att skörda tyckte inte jag det var lika roligt längre. Men det är många år sedan nu.
Tack för din kommentar. Visst är det härligt nu när det blommar och är fint ute, men jag la ju upp fel bild på körsbärsblommen men det spelar ju ingen roll egentligen, de ser ju ut som de gör ändå.
Önskar dig nu en fin Pingst och ber om ursäkt att jag inte varit här på ett tag men jag är så fruktansvärt trött så jag sover bort nästan varje kväll.
Kram
Jag längtar att kunna sitta under plommonträdet i sommar igen. I år blir det inte lika mycket frukt ser jag, men det räcker till oss.
RaderaMåste säga att du verkar ha en drömträdgård. Laget mycket att göra och fritt från insyn. Bra jobbat där för det krävs några års arbete för att få till det
SvaraRaderaha en fin helg
Kram
Jag gillar vår trädgård och du har helt rätt. Det har tagit några år att komma hit.
RaderaSå härligt grönt och fint ni har! Det där med brevduvor lät spännande. Det får du gärna berätta mer om. Trevlig helg!
SvaraRaderaDet blir nog några duvinlägg länge fram.
RaderaSå roligt att få läsa om ert hus och hur det utvecklats, men de var synd att jag inte kunde se dig där bakom häcken!
SvaraRaderaTujahäckar är fint tycker jag. Vi satte en på Stenstugu ut mot åkern för att få lite lä. Den trilskades några år och vi fick stödplantera, men nu är den jättefin och jag är så nöjde med den.
Jag önskar dig en riktigt fin Pingst!
Kram. Ingrid
Jag gillar thujahäcken, för den är lika fin året om.
RaderaVilken fin berättelse om ert hus och trädgården! Vi är nog ¨många som känner igen oss i minskande ambitioner med rabatter och grönsaksland.Det är mycket arbete att hålla igång såna projekt och det är inte gratis heller. Jag upptäckte snart att jag fick köpa jordförbättring varje år för mer pengar än det skulle ha kostat att köpa bär och grönsaker. Vi har en smetig lera i vår trädgård och den verkar aldrig ändra sig till det bättre hur mycket jag än blandar ut den med sand och torv. Så numera är det mest gräsmattor och blommor i krukor. Det räcker länge.
SvaraRaderaHa en trevlig fortsättning på helgen!
Jag gillar vår trädgård som den är nu. Det är rena medicinen att gå ut och sätta sig där och koppla av. Sånt behövs alltid.
RaderaTrevligt att läsa hur det var från början och hur det utvecklats under åren. Det du visat från insidan minns jag som väldigt fint... och ditt fina Plommon-café... så härligt!
SvaraRaderaOdlade också en hel massa när barnen var små och syltade och saftade... det gör jag inte längre. Har tid nu, men ingen lust...
Ha det gott!
Kram
Samma här. Jag har all tid i världen att odla allt möjligt, men intresset har svalnat.
RaderaMen 100 år!!! Lite väl lång sovmorgon va?
SvaraRaderaHaha! Kanske det. Men jag har ju inget jobb som jag måste skynda iväg till.
Radera