söndag 24 december 2023

Lucka 24

Tidkulor

En tidkula är en stor, målad kula av trä eller metall som man förr lät falla vid förutbestämda tidpunkter. I första hand var de till för att hjälpa sjömän på fartyg i närheten att ställa in sina kronometrar. Tidkulor släpptes vanligen klockan 13, utom i USA, där de släpptes klockan 12. De hissades halvvägs upp ungefär 5 minuter före utsatt tid för att varsko fartygen, och när 2-3 minuter återstod hissades de till toppen. Det var fallets början som markerade den förutbestämda tiden och inte när kulan nådde slutet av sitt fall. 

Den första tidkulan restes vid Portsmouth år 1829, och sen blev det fler hamnar som följde efter runt om i världen. En byggdes 1833 vid observatoriet i Greenwich, och den har släppts varje dag klockan 13 sen dess. När man började sända tidssignaler via radio (i Storbritannien från 1924) blev tidkulor efterhand onödiga och många förstördes på 1920-talet. I dag finns över 60 tidkulor kvar bl.a. i Stockholm och Göteborg.

                                                                  Jubilee Clock Tower


Jubileumsklocktornet är ett fristående klocktorn i Brighton. Det byggdes 1888 inför drottning Victorias guldjubileum. Det var många städer som byggde jubileumsklocktorn för att hedra sin drottning. Det är 23 m högt och har en tidkula fastsatt på masten 4.9 m upp.

Tornet har fyra urtavlor som pekar åt var sitt väderstreck och längre ner på tornet är fyra medaljonger som föreställer personer från den kungliga familjen.


En modern användning av tidkula är släppandet av en kula på nyårsafton, speciellt på Times Square i New York. Själva kulsläppet är annorlunda idag. I New York påbörjas fallet den 31 december klockan 23:59:00 och avslutas en minut senare, exakt vid midnatt, när det nya året börjar. Inför ett skottår avslutas fallet med en skottsekund. Kulans fall varar 61 sekunder och man räknar "....5, 4, 3, 2, 1, skottsekund, noll".

Nu är årets kalender slut och jag vill tacka alla er som så troget öppnat luckorna. Era kommentarer har glatt mig mycket. Ni har delat med er av sånt jag inte kände till, och det är inte omöjligt att jag använder de idéerna i något framtida inlägg. Tack för inspirationen!

Jag kommer nu att ta julledigt några veckor och återkommer efter Trettonhelgen. Till alla besökare på min blogg vill jag önska

God Jul och Gott Nytt År!

28 kommentarer:

  1. Dod JUl och ett riktigt Gott Nytt År till dig med:-)

    Å tusen tack för din julkalender. Tror inte att jag lärt mig så mycket på så kort tid förut. Nu gäller det bara att "lagra" infon i fack 52 i hjärnkontoret. Och dagens luckas innehåll var också helt okänt för mig.

    PS. Princess of Wales och Queen Victoria - kvinnorna var inte vackra skulle jag säga. Speciellt den förstnämnda var rentav ful;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Håller helt med dig. Hon ser barsk ut.

      Radera
  2. Tack för din härliga kalender som varit såå intressant och lärorik! Även denna avslutande lucka innehöll helt ny kunskap för mig.
    Hoppas du får en trevlig jul i din nya lägenhet!
    God Jul och Gott Nytt År!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Ett stort tack för din kalender. Det har varit ett nöje att titta in här varje dag. Och även denna dag fick jag lära mig något nytt.
    Nu önskar jag dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

    Kram Anita

    SvaraRadera
  4. Å se nu fylldes ännu en kunskapslucka hos mig! Tidskulor och julkulor :-)
    Tusen tack för ännu en härlig kalender från dig; snyggt och roligt har du åter fått in kunskap knuten till tema! Grattis till de 10 åren ! Jubel Gunnel Jubilerar!
    Ha en fin julledighet!
    Kram

    SvaraRadera
  5. Aldrig hört talas om tidkulor. Tack för årets lärorika kalender. God Jul och Gott Nytt År! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Jag visste inte att vi hade tidkulor i Sverige.

      Radera
  6. Vilken pampig avslutning du står för. Jag passade på att lära mig utantill all fakta om Portsmouth. Orsaken är att en av de som kommer till oss om några timmar bor i den engelska kuststaden. Tack för ännu en härlig kalender. Den här gången hade den en extra personlig betydelse för undertecknad.
    God Jul och Gott Nytt År från ett stenkast från "på Råå".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Då kan du få veta mer om tidkulor.

      Radera
  7. God Jul! Och tack för din trevliga kalender.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  8. Mycket lärorik kalender har det ju varit, bra jobbat.
    Har inte läst alla men många av dem iallafall.

    God jul på dig nu och ha en fin ledighet. 🌹🙏🌹

    SvaraRadera
  9. Tack så innerligen för att du har haft en så härlig lärorik julkalender. Jag har lärt mig en hel del ! Önskar dig en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Julkramar!

    SvaraRadera
  10. Tack för en lärorik och intressant kalender!

    Önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt år!

    Kram

    SvaraRadera
  11. Sällar mig till alla andra och tackar för din jättefina och lärorika kalender. Det har varit så roligt att öppna luckorna. Tyvärr har jag vid en del tillfällen läst men inte kunnat kommentera. Blogspot, både hos dig och många andra vill inte ta emot kommentarer från min laptop. Däremot går det oftast bra från mobilen. Men jag tycker det är pillrigt att skriva där....
    Har nu läst i kapp. Önskar dig fina juldagar och en god fortsättning.
    Stort tack än en gång.
    Varm kram

    SvaraRadera
  12. Tänk vilket hantverk de hade förr i tiden. Pampiga byggnader, och som detta inlägg avbildat de kungliga.
    Önskar dig ett Gott Slut, och Gott Nytt År! Kram

    SvaraRadera
  13. WOW jag visste definitivt inget alls om detta verkligen intressant bra information i din kalender som jag dessutom har missat mycket av... hoppas i alla fall att du haft en fin jul och att du mår bra...en stor kram till dig och ett Gott Nytt År om jag inte hinner in något mer... Kram Nicki..🎊🎉🎇

    SvaraRadera
  14. Önskar dig God Fortsättning på 2024!!
    Här kommer en Nyårkram!

    SvaraRadera
  15. Hoppas du har ett trevligt blogglov. Kram från Bosse

    SvaraRadera
  16. Tittar in och hoppa att nya året börjat bra. Kram

    SvaraRadera
  17. Hoppas att du har haft en riktigt fin helg tillsammans med nära och kära!

    Kram

    SvaraRadera
  18. Var är du Gunnel? Jag är inte särskilt aktiv på bloggen, men nu kom jag på att jag saknade dina inlägg! Har du bloggtorka, är du på någon annan sida, eller har det hänt någonting? Jag hoppas innerligt att allt är bra med dig, och att det här nya året blir bra för dig! Kram!

    SvaraRadera
  19. Hej Gunnel!
    Tittar in för att säga att jag hoppas allt är bra med dig och att du haft fina och avkopplande helger tillsammans med dina nära och kära.

    Kram Anita

    SvaraRadera