torsdag 20 april 2023

Tre mammor

 Jag har tre böcker av Gunnel Linde som heter 

När jag var mamma, När mamma vara mamma  och När mormor var mamma

När min mormor var ung arbetade hon som piga på en bondgård. Äldste sonen där fattade tycke för mormor och de gifte sig. Han var betydligt äldre än mormor....hela 22 år, men det var tydligen ett lyckligt äktenskap ändå. Min morfar lär ha varit väldigt snäll. De fick 7 barn, där min mor Sigrid var äldst och efter henne kom 6 pojkar. Mor var väl inte så begeistrad, så när det var dags för barn nummer sju att födas sa hon: "Blir det en pojke slänger jag honom på gödselhögen." Naturligtvis blev det en pojke och morfar frågade henne då om de skulle slänga bebisen. Men mor var väldigt barnkär och så klart ville hon behålla sin lillebror. När mor var 12 år blev hennes far sjuk i lunginflammation och dog efter någon vecka. Nu stod mormor ensam med 7 barn där mor var äldst, och den minste brodern var 5 månader. 

Mormor fick sälja gården och flytta till ett mindre torp. Det var inte lätt för henne att försörja så många barn. De tre äldsta blev utplacerade hos släktingar. Så hemskt att splittra en familj på det viset. Mor hade oturen att komma till en mycket elak faster. Hon var känd i byn för att var mycket otrevlig mot alla. Mor berättade hur hon fick slita i jordbruket när hon kom hem från skolan. Fastän det var hennes släktingar fick hon aldrig sitta med vid matbordet utan vänta tills familjen var klar och då fick hon och pigan äta. 

Det var en ganska stor gård och de behövde mycket hjälp så min far kom att jobba där så småningom. Mor och far förlovade sig efter ett tag och när farmor hörde hur min mor blev behandlad tyckte hon att mor skulle flytta hem och bo hos dem i stället. Min farmor var mån om alla människor. Mor och far bodde i ett litet rum hos farmor och farfar och mor började jobba i en pälsaffär där hon utbildade sig till pälssömmerska. 

Mina föräldrar flyttade till Eslöv efter att min syster blivit född och då jobbade far på en firma som sålde jordbruksmaskiner. Mor var hemmafru ända tills min syster och jag blev tonåringar. Då började hon jobba inom åldringsvården.


Jag fick mitt första barn, Ulrika när jag var 24 år och sedan dröjde det 3,5 år innan lillasyster Katarina såg dagens ljus. 1,5 år senare var det dags för minstingen Peter att göra entré. Jag jobbade på Barnsjukhusets spädbarnsavdelning i Helsingborg när jag väntade Ulrika. På den tiden var även de för tidigt födda barnen placerade där. Idag har de en egen avdelning, Neonatalavd. Jag älskade att jobba med de där små knytena. De var som dockor.  Efter att Ulrika fötts var jag mammaledig i 6 mån och därefter sa jag upp min tjänst. Det var det vanligaste på den tiden och det var inga problem med att få komma tillbaka och jobba igen efter några år, vilket jag gjorde när Ulrika var ett par år gammal, fast då valde jag att jobba natt och med det förbehållet att jag ville bara hoppa in strönätter och inte ha en fast tjänst. Jag fortsatte att jobba så under många år. På det viset kunde jag vara mycket hemma med barnen. Inte förrän alla tre gick i skolan och klarade av att gå hem själv och fixa mellis började jag jobba dagtid. Då dök det upp ett jobb inom skola och barnomsorg och det passade mig perfekt. Jag fick samma lov som barnen. Jag har alltså jobbat med barn i hela mitt liv...från bebisar till sjätteklassare. 

Om jag jämför hur livet varit för oss tre mammor så är det utan tvekan jag som har haft det lättast. Även om allt i samhället inte är perfekt idag, så är det ofantligt mycket bättre än förr. 

40 kommentarer:

  1. En mycket intressant berättelse om tre mammor! Så fin fu är med dina barn.
    Har ju alltid jobbat i skolan också. Perfekt med liv, då barnen hade lov.
    Tack för att du delade med dej av din historia. Tufft,var det för många, förr. !Kram!//Anna-Lena

    SvaraRadera
  2. Ja, även om det ör tufft nu också så går det inte att jämföra med hur det var förr.

    SvaraRadera
  3. En fin,fin berättelse om generationerna innan din generation och hur du har haft det. Det har blivit väldigt mycket bättre. Vi är ju av samma generation du och jag och även vi i min familj valde att jag skulle kunna vara hemma med barnen så länge tills att de började skolan och klarade sig bra. Det gick inte så bra för min del, men mina föräldrar var sagolika, ställde upp när de verkligen behövdes. Sen fixade jag till livet så att jag jobbade hemifrån, så jag fanns alltid där när barnen kom hem.
    Det är tufft på många sätt även i dagens läge men ändå så kan man inte jämföra med hur det har varit, i all synnerhet för generationerna innan oss.
    Tack för att du delar detta med dig Gunnel. Tre viktiga böcker har du !
    Så himla söt du är på fotot!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Det är inte lätt att vara mamma idag heller, men jag tror ändå det är mer rättvist fördelat med ansvaret i de flesta familjer. Idag har nog ingen råd...eller kanske lust...att stanna hemma hos barnen när de är små. Idag finns ju andra alternativ än förr. Inga förskolor existerade och det var oftast den äldre generationen som ställde upp som barnpassare.Nu jobbar de flesta mormödrar och farmödrar lika mycket som föräldrarna och det är inte så enkelt att hjälpa till med passning då.

      Radera
  4. Tufft liv och fruktansvärt grymt att först splittra familjen för att sedan hamna hos en elak släkting. Så fint att du kunnat ge dina barn en lugn och trygg start i livet. Ha en bra torsdag ♡

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det kändes fel att någon annan skulle passa mina barn för att jag skulle åka iväg och passa andras barn.

      Radera
  5. Dina böcker och din intressanta berättelse om ditt liv som mamma får mig osökt att tänka på Marianne Fredrikssons bok Anna, Hanna och Johanna. Den boken grep verkligen tag i mig och det gör din berättelse också. Nog hade kvinnorna i de äldre generationerna ett väldigt slitsamt liv. det räcker att jag tänker på min mamma och min svärmor.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även om det finns en del att klaga över även nu, så går det aldrig att jämföra med hur det var förr.

      Radera
  6. Vilka livsöden. Så intressant att läsa. Ofta har kvinnorna i tidigare generationer haft det väldigt slitsamt på olika vis, (även männen, men det är en annan historia). Vi, i vår generation har nog haft det lättast. Hur framtiden blir är svårt att sia om. Ibland känner jag mig optimistisk men ibland tycker jag att det ser mörkt ut. Så mycket som hotar levnadsbetingelserna nu på många olika sätt...
    Ditt inlägg slutar i dur, det känns bra.
    Och de som jobbar med för tidigt födda barn, så små, så små.. inte ens med en vikt på 1 kg.... de beundrar jag stort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tiderna har verkligen förändrats, och dte kommer säkert att ändras i framtiden med. Svårt att sia om hur det kommer att bli...man känner sig allt lite orolig. Det är så skönt att neonatalvården gått framåt. Den påminner inte alls om hur det var när jag jobbade och många fler barn överlever.

      Radera
  7. ÅÅ dessa livsöden - och äventyr, jag nickar och fäller en tår och jaa - dessa inlägg fängslar mig! Historien vi bär i oss generation efter generation på var sitt sätt - även om världen förändras.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att sätta sig in i hur människor hade det förr. Inget skyddsnät över huvud taget.

      Radera
  8. Intressanta berättelser.Jag gick utbildning på Flensburgska barnsjukhuset i Malmö.Har arbetat på Mas! Gick sen utbildning till teckenspråks lärare och tolk.
    Svar...Både ung och gammal behöver röra på sig!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att jobba med barn i olika åldrar är det roligaste som finns.

      Radera
  9. Så fint och intressant du skriver om dig själv men också kvinnorna i tidigare generationer. En del av vår historia och viktigt att känna till. Allt är inte bättre nu men kvinnorna har det i alla fall lättare och det finns ett skyddsnät. Så hemskt att man behövde splittra en familj när fadern dog. Det skulle inte hända i dag.
    Mina föräldrar samt mina mor- och farföräldrar växte upp under helt andra ekonomiska förhållanden men jag känner igen det från makens sida där hans farmor växte upp i ett statarhem.

    Önskar dig en fortsatt fin dag!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan inte ha varit lätt för människorna förr. Jag kan inte ens föreställa mig hur min mormor och barnen kände sig när de inte kunde bo tillsammans längre. Vilken tragedi!

      Radera
  10. Såå intressant läsning! Olika generationer ... och tänk så annorlunda det var då, tragiskt att familjen splittrades och så svårt det måste ha varit för din mormor som fick växa upp hos fastern.
    Allt var verkligen inte bättre förr! Fint att läsa din egen berättelse som avslutning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har verkligen haft annorlunda liv min, mor, min mormor och jag.

      Radera
  11. Vilket intressant inlägg Gunnel. Och vilken enorm tragedi när din morfar gick bort och familjen splittrades. Och din mor som hamnade hos en släkting som behandlade henne på det viset. Men det gick ju som tur var bra till slut ändå. Fint att läsa om dig också och se den fina bilden på dig och barnen plus en söt hund i soffan.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mor hade tur som fick flytta till farmor sen. Hon var världens snällaste människa och behandlade mor som en dotter. Det är Milou som är med på bilden. En mycket saknad hund.

      Radera
  12. Vilken fantastiskt inlägg. Ja, så här var det förr och visst är det en stor framgång att tillvaron idag har förutsättningar att bli så mycket bättre.
    Känner igen en del av det du berättar från min pappas bakgrund. en familj med 10 barn- Tursamt nog var inte alla hemma och små samtidigt. Men pappa som var bäst äldst åkte till Finland och vinterkriget när han var 18 år. Men inga barn lämnades bort.
    Väldigt fint också att läsa om din bakgrund och hur en del av ditt liv blev.
    Stort tack
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många tragiska historier om hur svårt dte var för en del familjer förr. Det går inte att jämföra med hur det är idag.

      Radera
  13. Tack för att du delar detta, Gunnel! Så fin och tänkvärd berättelse. Det satte igång mina tankar. Lyssnar sista tiden på poddar om hur det var förr i tiden i den svenska historien, intressant.
    Ha det så gott, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi behöver verkligen få höra hur dte var förr, så det inte blir så igen. Tyvärr visar det ju sig att mycket glöms bort eller viftas bort som påhittat.

      Radera
  14. Vilken intressant berättelse om din familj och er historia, Min mamma var det 16:e barnet i hennes familj hon sa alltid med glimten i ögat " Gissa om jag var ett efterlängtat barn", de äldre syskonen hade många flyttat hemifrån när hon föddes, barn på den tiden fick gå ut och jobba efter konfirmationen... https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åldersspannet mellan barnen förr var ofta enormt. Det verkar nästan som om mamman i familjen ständigt var gravid.

      Radera
  15. Stort tack för den personliga berättelsen. Nej, det var absolut inte bättre förr. Konstigt nog tänker jag på barn i vissa afrikanska länder. De får slita lika hårt efter skolan som dina mor- och farföräldrar fick göra för mera än 100 år sedan. Å just antalet barn är ju inte litet i fattiga afrikanska länder heller. Allt kommer ändå igen kan jag tycka.
    Å absolut, du har haft det lättast av dessa tre mammor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr finns det människor som fortfarande lever som vi gjorde för mer än hundra år sen. Vi är verkligen lyckligt lottade här,

      Radera
  16. Vilket otroligt fint och rörande inlägg och vad synd att din mammas morfar dog annars hade nog familjens öde sett helt annorlunda ut..jag skulle inte kunna berätta samma sak för min mamma dog när jag var sex år och min mormor vet jag i princip ingenting om.. hoppas att allt du har att göra går bra Gunnel..stor kram Nicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. MIn mors liv hade med all säkerhet sett annorlunda ut, för deras gård var ganska stor, så de hade inge problem med att försörja familjen så länge min morfar levde.

      Radera
  17. Å fy vilken ledsam berättelse. Så tufft att bli änka med småbarn. Din mormor hade det tufft, men ännu tuffare för din mor. Ibland är livet orättvist.
    Min farmor blev också änka tidigt, hon hade 7 barn, mellan 1,5-15 år. Det kom en kusin till henne som ville hjälpa (stjälpa) henne. Han ville ha gården, så han gjorde allt för att få henne att lämna gården. Men hennes räddning var en tonårsromans. Karl hade varit i Amerika. När han kom hem så forskade han lite om farmor. När han fick höra att farmor var änka med 7 barn, så åkte han till henne. De gifte sig, och han betalade alla farmors skulder. De bodde kvar på gården tills mamma och pappa köpte den 1974. 2017 köpte jag och Stefan gården, vi styckade av huset till min syster, fast pappa bor fortfarande kvar. Det finns nog hur många sådana här händelse som din mormor och min farmor råkade ut för. Det är nog inte så vanligt i dag. Tur de.
    Du får ha en solig fin dag! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har tack och lov ett skyddsnäthär i Sverige som hindrar att dte ska bli som det var förr i tiden. Det är värt enormt mycket.

      Radera
  18. Mycket intressant inlägg på många sätt. Jag läste det redan igår kväll men njöt av en repris nu. Kram B

    SvaraRadera
  19. Det var ju en annan tid då, min morfar arbetade som dräng i sin barndom, ingen dans på rosor där inte.
    Många historier fick jag höra som barn, skönt att den tiden försvann.

    Ha nu en fin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om vi klagar ibland så har vi det betydligt bättre än våra äldre släktingar hade det..

      Radera
  20. Så fint att läsa din berättelse Gunnel. Visst var det mycket elände förr, och barnkullarna var oftast stora. Men det var deras verklighet, och dom klarade av det då också. Och inte kunde de ana att inom en framtid så skulle det bli som vi har det nu. Det hade nog glatt många av dem att tänka att barn/barnbarn skulle få det bättre än dom själva hade det.
    Själv vet jag inte riktigt vad jag tror om framtiden för våra efterkommande?! Hur kommer dom att få det? Jag hoppas ju innerligt att dom får ett bra liv, men som världen ser ut idag känns det inte sååå hoppfullt. Men man måste väl ha en positiv tro på mänskligheten, eller. . . .
    Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
  21. Man känner sig verkligen orolig inör framtiden, men får våra barn och barnbarn det åtminstone lika bra som vi har haft det så får vi vara nöjda.

    SvaraRadera