måndag 23 december 2019

Lucka 23

Juldagarnas namn


När jag var barn fanns det tre dagar på året som jag alltid längtade till. Det var min födelsedag, julafton och lillejulafton. Dagen före julafton var mycket speciell. Då var vi hos farmor och farfar och just den här dagen fick vi stanna uppe så länge vi orkade. Oj, vad vi kämpade mot sömnen! Det gällde att ta vara på varenda extra vaken sekund, för snart var det vardag igen och andra regler som gällde.


Så kom då äntligen julafton, som även kallas för Dopparedagen. Farmor, mor och mina fastrar var fullt upptagna med matbestyr och farfar tog hjälp av karlarna för att sköta om djuren på gården. Julen är en riktig mathelg och det märktes hos farmor. Först var det tidig frukost vid 6-snåret när farfar mjölkat korna. Då sov de flesta av oss, men till andra frukosten vid 9-tiden var alla uppe. Sen var det elvakaffe givetvis och rejäl middag vid 12. Eftermiddagskaffet serverades vid 3 och vid 5-tiden var det dags för julmaten. Äntligen! Inte för att vi var hungriga då, men nu dröjde det inte länge innan tomten kom med julklapparna. Längre fram på kvällen serverades kaffe och kakor och sent på kvällen blev det "nattamad". Vi barn hoppade över många måltider men jag minns inte att vi var särskilt hungriga ändå.


Under julnatten tändes förr ljus som skulle skydda hemmet mot onda makter. På juldagens morgon var det dags för julottefärd. I regel var det gott om snö så det gick att åka kälke till kyrkan. Kälken drogs av hästar. På hemvägen gick det undan för man trodde att vinnaren skulle bli först klar med höskörden under det kommande året. När man väl kommit hem gällde det att hålla sig i stillhet. Bara de viktigaste sysslorna fick utföras och man mockade inte ens hos djuren. Matlagning borde inte heller förekomma. Det kunde inte ha varit något problem, för det var bara att plocka fram resterna från julbordet.


Annandagen var Staffansupptågens dag. Ungdomar klädde ut sig och gick runt och sjöng i stugorna och tiggde pengar till sina kalas. Eftersom det inte gjordes rent hos djuren på annandagen gick man upp tidigt för att mocka, inte bara på den egna gården utan även hos grannen. Var det någon bonde som var impopulär kunde det hända att drängarna i stället kastade in gödsel. Stefan eller Staffan har namnsdag denna dag. Sankt Stefan var enligt legenden stalldräng hos kung Herodes och han stenades till döds denna dag. När han hade vattnat sina hästar fick han syn på stjärnan och framförde budskapet om Jesu födelse till Herodes. Kungen svarade att det var lika orimligt som att den stekta tuppen skulle flyga upp och gala, vilket skedde! Staffansvisan är en medeltida ballad som berättar om legenden.

Tredjedag jul firades fram till 1772 då Gustav III bestämde att en del helgdagar skulle plockas bort. Han tyckte  att folket hade för många lediga dagar.

Menlösa barns dag firades den 28 december under den katolska tiden till minne av de barn som Herodes lät döda för att undgå profetian om gossen som skulle födas och bli judarnas konung. De blev de första martyrerna. Dagen kallades förut för fjärdedag jul, men efter 1772 försvann även den som helgdag.

25 kommentarer:

  1. En God Jul & Ett Gott Nytt år önskar jag dig och din familj
    från mig och min familj... Kram Nicki

    SvaraRadera
  2. Tänk vad allt har förändrats. Jag minns då jag var barn, vi fick inte ringa till kompisar på juldagen. Nu är juldagen den stora dansdagen. Julottan var ett måste, men sen jag flyttade hemifrån har jag bara varit på två, och det var då Therese och Sofie gick och läste.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket av julfirandet har blivit annorlunda hos oss också.

      Radera
  3. Intressant läsning, som vanligt. Jag mådde alltid illa på julafton. Om det var av spänning eller för mycket mat, kan man undra . Kommer ihåg allt kött och all korv som serverades till doppet i grytan. Julotta skulle man till, var ofta med i kör eller målgrupp, så det var tidiga morgnar.Juldagen, ja, nog rengjorde det i ladugården, men annars var det lugnt. Inga utsvävningar tillåtna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade aldrig doppet i grytan, så det har vi slopat här hos oss i alla år.

      Radera
  4. Svåger Harry, Åkes storebror, var född den 28/12,på det som då kallades Menlösa barns dag och han var mycket belåten när dagen bytte namn till Värnlösa barns dag. Menlös hade med åren fått en ganska negativ klang och han skämdes nästan för att höra till de som var födda den dagen.
    Ha en fin Lillejulafton! (Ett uttryck som jag känner till, men vi har aldrig använt det)
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns också att menlösa hade en väldigt negativ klang. Liljejulafton är nästan som en helgafton hos oss.

      Radera
  5. Mycket intressant att läsa som vanligt. Vilket fint julkort av Jenny Nyström. De där tävlingarna hem från kyrkan måste varit en stor kontrast till stunden inne i kyrkan precis innan. Kom de fram till något bevis för att det stämde någon höst? :)
    Kram, Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog att det var vidskeplighet som mycket annat och ibland kanske det stämde, men det var nog av andra orsaker.

      Radera
  6. Trevligt och intressant som vanligt att få ta del av din kalender. Jag lär mig så mycket nytt.
    Din barndom, den verkar påminna en hel del om min, då det gäller mat och firande. Skillnaden var att vi var alltid hemma hos oss och mamma och vi flickor hjälptes åt med all julmat. Pojkarna var med vår pappa hos djuren som blev omskötta, kanske mer än vanligt, det kommer jag inte ihåg.
    Fina julbilder.
    Ha en finfin dag.
    Varm kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker bevara en del gamla traditioner fortfarande, men julen hos oss är betydligt mer förenklad än när jag var barn.

      Radera
  7. Ha det så gott hela helgvecka!
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Vilka härliga barndomsminnen du har från jularna :)
    Kram och ha en fin lillejulafton!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog därför jag gillar julen så mycket. Du får också ha en fin lillejulafton.

      Radera
  9. Så kul att det finns någon mer som känner till lillejulafton! Tydligen är det väldigt lokalt och finns främst i Skåne och Blekingen. Så fina barndomsminnen du har från dina jular. Det har jag också så jag tycker mycket om helgen. Det är bara maten som jag inte är så förtjust i...

    Kram och ha en fin lillejulafton!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Liljejulafton tycker jag är lite speciell.....lite förväntansfull. Jag är inte heller så förtjust i all julmat och vi äter det bara precis på julafton, sen blir det helt vanlig mat. Hoppas din liljejulafton också blir trevlig.

      Radera
  10. Det är så intressant med din julkalender! Vilka underbara julminnen du har. Tänk så viktigt det är med de positiva minnen man har, och att man förmedlar dem till andra. Tack Gunnel och ha en riktigt fin och god Jul tillsammans med din familj!

    SvaraRadera
  11. Stämningsfullt att läsa om hur det var för inte alls så länge sedan! Din kalender är så fin att öppna! Nu bara en lucka kvar för i år.
    Ses här i imorgon igen . Ha det Bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Jag tycker decemberdagarna har rusat iväg. Sista luckan i morgon, och sen tar jag julledigt.

      Radera
  12. Julen är ju barnens högtid mest och vi är många som minns våra jular som du beskriver det, med massor av god mat, glada vuxna, regler som fick brytas och inte att förglömma förväntan inför julklapparna....Men många av de traditioner som Staffansupptågen har jag aldrig varit med om... Vi har nog tappat flera härliga traditioner från förr... Nu önskar jag dig en UNDERBAR jul och tack för din roliga och lärorika adventskalender <3 Här kommer en stor julkram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Det är nog så att många gamla traditioner har försvunnit för väldigt länge sen, för jag har inte heller själv något minne av Staffansupptågen.

      Radera