fredag 7 december 2018

Lucka 7

Santa Claus


Holländare lär ha fört med sig legenden om Nikolaus till USA när de på 1600-talet koloniserade New Holland, det som idag är New York. Där ändrades hans holländska namn, Sinter Klaas, till Santa Claus. I en New York-tidning beskrevs han på 1800-talet som en gladlynt liten gynnare som reste runt med en vagn dragen av 8 renar. Han tog sig ner i skorstenar och fyllde barnens strumpor med godis och leksaker. Santa Claus sades vara liten och fetlagd med rosiga kinder, stora smilgropar och ett stort vitt skägg. Han var klädd i päls, men det stod inget om färgen. Dessutom rökte han pipa, men han tycks ha lagt av med den ovanan för jag kan inte minnas att jag har sett någon piprökande tomte.


På 30-talet blev både Coca Cola koncernen och The Walt Disney company intresserade av tomten. De var naturligtvis intresserade av att göra jultiden mer kommersiell. Coca Cola anlitade konstnären Haddon Sundblom som illustratör för sina julbilder under 30 års tid. Han har alltså varit med om att forma vår tids bild av jultomten. Det är är kul när man tänker på att Sundbloms föräldrar kom från Sverige och Åland. Har han månntro fått inspirationen härifrån? Haddon målade tomten med stor mage, vitt skägg och röd rock med pälsbräm.


Walt Disney producerade 2 filmer om tomten där Santa´s Workshop från 1932 fortfarande visas varje julafton i svensk TV. Santa Claus har inte riktigt samma arbetstider som andra tomtar. Han jobbar på natten till den 25 december. Fast egentligen är det väl hans nissar som arbetar, för tomtens skägg är alltid kritvitt och det kan det knappast vara om han far upp och ner i sotiga skorstenar.

20 kommentarer:

  1. Det är intressant att se hur tomten har förändrats genom årens lopp. Från en liten gråklädd hustomte förr i tiden till den stormagade tomten man numera till exempel ser i Disney.
    När jag bodde i Sverige tittade jag alltid på Disneys jul klockan 15 - det program tror jag som fortfarande ligger i topp eller väldigt högt bland mest sedda program. Numera blir det bara Karl-Bertils julprogram. Ett genialt program tycker jag.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kalle Ankas jul är något speciellt även om det går att se tecknade filmer dagligen nu.

      Radera
  2. Det finns många olika tomtar. Jag vet inte hur vår tomte ser ut i år, inte än iallafall.
    För visst har vi varit snälla så att han kommer.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart har alla varit snälla i år.

      Radera
  3. Allting går att sälja med mördande reklam :) En julgubbe som dricker Coca Cola. Haddon fick säkert bra betalt för att lyfta fram drycken. Jag undrar om han fick inspirationen från det här hållet? Jag upplever att det var han som tog över den här typen av julgubbe/tomte till oss istället. Svar får vi säkert aldrig. Men intressant är det med traditioner som föds och förändras. Tack Gunnel, åter blev jag lite klokare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror som du att det är mycket pengar inblandat här.

      Radera
  4. Kan tänka mig att vissa företag ville göra tomten kommersiell. Dessutom är rött alltid ett säkert färgval i reklamsammanhang eftersom färgen betyder så mycket.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Kalle Ankas jul är den enda gången under året då jag ser tecknad film och den där scenen när tomten stämplar dockan i baken med ok väcker alltid lika stor förtjusning bland "barnen".
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  6. Tänk att dessa tomtar med nissna nissar är såpass världsverksamma och byter skepnad efter behov! I slott i koja, på loft och i lagårn, i trädgård och på torg och så i Coca Cola samt tv.kändis!
    Tomte Mångfald!
    Tack för lucka 7!

    SvaraRadera
  7. Jag har nog heller aldrig sett någon piprökande tomte :)
    Kram och trevlig fredag!

    SvaraRadera
  8. Så spännande och läsa ... du har gjort en riktig research - bra jobbat Gunnel!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul för mig att veta lite om mina utlandsboende barnbarns jultomtar också.

      Radera
  9. Hm! Han borde alltså ha svart skägg. Härligt att läsa dina texter och njuta av foton.
    Fredagskram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit mer praktiskt med svart skägg.

      Radera
  10. Han har så klart tagit intryck av Jenny Nyström eftersom han kom från Sverige, Sundblom. Han ser ju precis ut som vår egen tomte om man undantar den röda jackan. Jenny Nyströms tomte har ju alltid grå kläder.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera