lördag 15 december 2018

Lucka 15

Julklapp och julbock

Förr i tiden kunde man på julaftonsmorgonen höra en knackning eller klapp på dörren eller fönstret, och direkt efter det kastades ett väl inlindat paket in. Det är det där ljudet på dörren som gett oss ordet julklapp. Den här seden började som ett skämt och då var det byns ungdomar som gick runt och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade de snabbt in en skämtgåva, som kunde bestå av ett vedträ eller en halmfigur. På gåvan var oftast fäst en lapp med en vers som talade om varför mottagaren fått just denna fina present. De här verserna är föregångare till våra dagars julklappsrim. Det var viktigt att inte bli upptäckt under julklappsutdelningen, för verserna var ganska elaka. 


På en del platser delades julklapparna ut av en julbock, men sen slutet av 1800-talet tog tomten över det jobbet. Det finns en teori om att bocken som symbol härstammar från asatron där Tor hade en vagn som drogs av de två bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir. En annan teori är den där man tror att julbocken härstammar från att man kring juletid slaktade en get.


Idag är bocken mest en prydnad i hemmet. Då är den oftast antingen snidad i trä eller gjord av halm. Den mest berömda halmbocken måste vara Gävlebocken. Den har satts upp i Gävle sedan 1966. Den första bocken var 10 meter hög och vägde 3 ton, och finns med i Guiness rekordbok som världens största halmbock. 

23 kommentarer:

  1. Jag funderade faktiskt på ordet klapp senast igår. Nu fick jag svaret! Tack Gunnel. I en av skärgårdskommunerna här på Åland har de haft det som tradition att kasta in en klapp lite här och där. Ungdomar har gjort det men jag tror att det urartade...som så mycket gör...så nu är den gamla sedvänjan nedlagd.
    Ha en fin lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite synd att så mycket går över styr. Det är kul med lite blandade traditioner...både gamla och nya.

      Radera
  2. Just det här med klapparna som kastades in berättade min farmors mor för mig när jag var liten. Minns att jag tyckte det var så spännande och konstigt ...
    Jag pyntar inte så mycket nu för tiden, men julbocken som Calle fick på sin allra första julafton 1975, den kommer alltid fram. (Calle tyckte den kunde bo kvar här och så blev det) :)
    Ha en fin lördag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också kvar en del gammalt julpynt som jag är mycket förtjust i.

      Radera
  3. Det var intressant läsning. Jag har aldrig funderat på varifrån julklapp eller julbock kom ifrån. Nu väntar vi på nästa information om julen.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Så mycket nytt du berättar här. Tack för den informationen. Det är spännande och höra hur traditionerna kan variera.

    SvaraRadera
  5. Klappens historia kände jag till och det är roligt att veta vad som format våra traditioner. Äldsta fröken rimmade för på alla klappar men jag är inte säker på att det hinns med i år.

    Kram och ha en härlig lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte alltid så lätt att hitta på passande rim.

      Radera
  6. Mammas gamla julbock i halm finns fortfarande kvar på Stenstugu. Själv har jag en mindre variant som får stå intill den lilla bordsgranen.
    Julklappsrim har vi aldrig gjort, men det går bra ändå.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så olika traditioner i olika familjer.

      Radera
  7. Jag har varit med om julklappsrim men ingen har tid med det numera och julklapparna blir färre. Det var stort när jag var liten för då fick man sånt man behövde eller så en bok att läsa eller en duk att brodera.
    Tack för julinfo, alltid kul att läsa.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ger inte så mycket julklappar längre, men till julklappsspelet köper alla var sin klapp.

      Radera
  8. Skönt att det inte var något större fel på mig!
    mer än att jag är en glad skåning!:-)
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Jätte bra blogg! Tack så mycket :)

    SvaraRadera
  10. Än så länge verkar julbocken i Gävle ha överlevt, eller? Julbocken finns ju med i visan av Alice Tegnér med bilden av Elsa Beskow. Kommer ihåg att jag tyckte det var så konstigt när mamma sjöng den med mig när jag var liten. "en jul när mor var liten..."
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ännu inte läst något om att bocken i Gävle har brunnit, så jag hopas den får vara hel över julen.

      Radera
  11. Kul med tradtionernas ursprung. Här finns förstås både halmbock, moderna granrisbockar och hustomte. Till och med nån liten torshammarkopia från Oland ligger det nog i smyckesskrinet.
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till nästa år skulle jag vilja ha en granrisbock. Jag får lämna in en beställning på en sådan.

      Radera