måndag 1 maj 2017
Sköna maj
Förr i tiden så gick ungdomar i Skåne runt till gårdarna i byn och "sjöng maj" på Valborgsnatten. Jag tror inte det förekom så mycket i städerna, men på landet var det mycket vanligt. De sjöng och tiggde ihop mat och brännvin till vårfesten som de sen skulle anordna. Nu var det nämligen vår när maj månad hade kommit. Idag är det inte så säkert längre. När de sjungit klart och fått sina gåvor satte de en kvist vid grindstolpen som tack. Ifall någon inte öppnade för dem eller gav några gåvor sjöngs en lite spydigare visa som avskedssång.
När jag var hos min farmor kom alltid ett gäng på 1:a maj och sjöng bl.a. Majvisan. Då plockade farmor fram kakor och bjöd på. Det var oftast skolbarn som gick runt på den här tiden, och det var mest för att de tyckte det var kul. Ingen fest ordnades senare utan det var bara en endaste dag som de samlades och gick runt till grannarna.
När jag gick på Läroverket i Eslöv på slutet av 50-talet så blev vi tillfrågade av musikläraren om vi ville gå runt och sjunga maj. Det var helt frivilligt eftersom vi var lediga den dagen, men de flesta elever ställde upp. Vi delades in i grupper och sen gick var grupp till den del av staden som den blivit tilldelad. Jag minns inte vilken tid vi började på morgonen, men det var ganska tidigt. En av oss knackade på dörren till huset och sen började vi sjunga. Oftast blev vi bjudna på kakor eller godis och de gånger någon gav pengar så lämnades de till läraren sen, som skickade dem till nån insamling.
Idag tror jag inte det förekommer att skolbarn går runt och sjunger maj längre. I varje fall inte i större samhällen. Många gamla seder har försvunnit och nya har kommit till. Påskkäringarna t.ex. har pensionerats. Nu är det mest monster som knackar på dörren i november.
Den traditionen har jag inte hört talas om att gå till olika hus och sjunga.
SvaraRaderaMina minnen av Valborgsmässoafton är att gå till en brasa, kanske höra på någon sång/musik och en gång minns jag att det även var fyrverkerier.
Här i USA finns inga sådana här firanden och vi är heller inte lediga i morgon.
Kram
Jag vet inte om den här sångtraditionen var vanligast i Skåne.
RaderaDet var en tradition jag aldrig hört talats om tidigare ... kul! I Finspång har man en tradition med Vårrevelj sista söndagen i april. Flera musikkårer samlas för en gemensam marsch genom orten för att hälsa våren välkommen. Uppskattas inte av alla då de startar redan vid fem-snåret på morgonen :)
SvaraRaderaÖnskar dig en fin 1:a maj!
Kram
Kul tradition. Vi har haft nåt liknande här . Musikkåren vandrade runt i villagatorna jättetidigt. Det var så man hoppade ur sängen när de satte igång. De vandrade vidare till ett äldreboende här uppe. Nu har det flyttat ner i samhället och vi hör ingen musik längre.
RaderaDet var nytt för mig också. Har aldrig hört talas om att ungdomarna gick runt och sjöng. Nu för tiden tycker barn och ungdomar att det är pinsamt att knacka dörr för att sälja något.
SvaraRaderaHa en fin 1 maj! Kram
För drygt 50 år sedan var det inte så ovanligt. Tiderna ändras.
RaderaJag blir så glad av att du delar med dej av händelser från förr. Jag hat aldrig hört talas om detta tidigare. Det kanske inte förekom överallt i vårt land. Måste fråga om det och lägger det till minnet.
SvaraRadera/P
Det är faktiskt riktigt kul att tänka tillbaks på vad man upplevt som barn och ungdom. Jag älskade att höra när min farmor berättade vad hon varit med om som liten.
RaderaDet har jag aldrig hört talas om :) Men så roligt att få höra lite om det!
SvaraRaderaÖnskar er en fin 1:a maj!
Kram
Jag tror det är väldigt länge sen den traditionen försvann.
RaderaDet fungerade alldeles utmärkt med sköljmedlet.
SvaraRaderaHa en bra dag!
Kram!
Låter bra.
Raderanej, den seden är nog mer eller mindre borta och även påskkärringarna lyser med sin frånvaro. Numera är det halloween som gäller men det är nog en gegerationsfråga. även Lussvakan verkar försvinna...
SvaraRaderaKtam och trevlig 1:a maj!
Ska bli spännande att se hur länge Luciatåget kommer att finnas kvar.
RaderaHar aldrig hört om denna 'sång vandring på gårdarna', men alla har vi olika traditioner
SvaraRaderaI min barndom - ungdomstid marscherade alla efter musikkåren till en plats utanför samhället, det låg på en högre kulle så när majbrasan tändes såg de flesta den elden.
Vårtal hölls givetvis av en prominent person och kören sjöng in våren, allt var så fint. Fortfarande har man denna tradition men de går inte till den platsen längre utan till fornminnes parken. Ibland brukar vi köra till någon plats och lyssna på vårsångerna, det är verkligen något speciellt.
Igår blev det inget, vi hade varit i Norrahammar hela dagen på 4 år kalas, släkten är stor det blir mycket ståhej och varmt, när vi äntligen gick ut kunde jag andas, vädret var soligt. Idag riktigt fint solskensväder, tänk om vi kunde få ha en sådan dag som nu hela maj månad eller två, hi hi . . .
Må gott/ Eva
Maj månad har börjar riktigt skapligt, fast några grader varmare hade förståss inte skadat.
RaderaVilken trevlig tradition, dock inget jag hört talas om. Jag växte upp här i Umeå och det var majbrasor, körsång och smällare som gällde. Flyttade som tonåring upp till Kiruna och där var det ibland full vinter till Valborg och inne i staden fanns visserligen majbrasor men som vanligt däruppe åkte väldigt många ut till sina hembyar under helgerna (det är en ung stad).
SvaraRaderaKram!
Traditionerna tycks vara väldigt olika i vårt avlånga land.
RaderaEn väldigt fin tradition att gå runt och sjunga som det gjordes i dina hemtrakter tidigare. Här har någonting liknande gjorts i skärgården, men själv har jag inte upplevt det. Något att ta upp igen kanske?
SvaraRaderaMera sång åt folket!
Det kanske blir modernt med gamla seder och traditioner igen. Det hade faktiskt varit kul.
Radera