söndag 29 januari 2017

Genialiskt


Det är inte det vi läser utan det vi kommer ihåg som gör oss lärda. 

Så är det alldeles bestämt. När jag gick i skolan var det ibland tal om rena "korvstoppningen" och man pluggade som en galning inför varje prov. Efter en tid hade man kommit underfund med sin lärare och visste vad han eller hon tyckte var viktigt. Även om det var ett ointressant ämne så gick det att komma ihåg vissa delar som oftast kom med på provet. Jag hade en del lärare som satte betyg enbart efter resultaten på proven och inte den kunskap man visade upp under lektionerna. Tack och lov så har det ändrats. Även om det är väldigt lätt att  kolla på mobil eller dator efter något man vill veta, så är det en skön känsla att bara kunna plocka fram informationen från sin hjärna. I en diskussion är det inte särskilt kul att sitta med mobilen i handen hela tiden för att kunna delta. 

26 kommentarer:

  1. Hjärnan är trots allt det bästa hjälpmedlet, även om man stämmer träff med Herr Google ibland.
    Svar: Det är vanligt att man badar med kläderna på i Asien. Man vill inte bli solbränd och behåller då kläderna på. Dessutom tas miljoner selfies på stranden. ;) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra när man kan lita till hjärnan.

      Radera
  2. Så sant som det är sagt! Minns också "korvstoppningen" och hur en del lärare bara satt betyg efter de skriftliga proven...
    Google är bra, men det gäller att försöka hålla igång hjärnaktiviteten utan mobil eller dator.
    Ha en fin söndag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är enkelt att hitta informationen på datorn, men sen borde man lagra den i hjärnan.

      Radera
  3. Visst är det på detta viset med inlärning och behållning av det en lär. Jag söker ofta på google, men använder också de uppslagsböcker som jag har, det är något med att sitta där och bläddra fram och så luktar det boksidor liksom.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Google är perfekt när man snabbt vill veta något, men jag gillar med gamla uppslagsböcker. Det är en konst i sig att kunna leta i dem. Där finns en del information som man inte alltid finner på Google.

      Radera
  4. Det roliga kommer man också ihåg, utan att behöva plugga på. Vilket minne man har ibland. Jag letar ofta med mobilen och på datorn, det är inte ofta som vi använder lexikonet.
    Ha en skön söndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att hitta mycket rolig information på Google. Synd bara att man inte minns allt sen efteråt.

      Radera
  5. Det finns många kloka ord, och de här är verkligen några av dem :-)
    Ha en bra söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dt finns mycket man borde tänka på lite extra.

      Radera
  6. Visst underlättar google mycket! Men ibland önskar man att man kom ihåg lite själv också :D
    Kram

    SvaraRadera
  7. Det tråkiga med google och andra sökställen är att man inte behöver komma ihåg själv. Förr när jag var mindre kunde jag alla telenummer utantill. Sen kom mobilen, då behövde man inte komma ihåg själv. Nu kan jag knappt något nummer utantill längre..
    Ha det så bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite synd att det blivit så. Man blir väldigt beroende av den hjälpen. Hade varit skönt och kunnat fixa det med hjälp av bara sitt minne.

      Radera
  8. Kunskap och intelligens äger du inte förrän du använder den.
    SV..Det är lått att tappa bort sig själv i en relation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade varit skönt och haft lite blandad kunskap sparad i hjärnan....ungefär som Google, men utan att behöva klicka runt.

      Radera
  9. Visst var det mycket korvstoppning i skolan, men någonting som jag tycker att jag haft stor glädje av är alla psalmverser man fick lära sig utantill. Det sitter fortfarande ganska bra, men sen finns det mycket annat värdelöst vetande, som jag idag inte har en aning om hur jag ska använda. Jag kan t ex en ramsa på 12 tyska substantiv i maskulinum som jag inte alls vet varför jag fått lära mig. Man skulle önska att det gick att "deleta" sånt så det blev plats för lite nytt.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det var en bra idé! Jag har också en del jag hade behövt "deleta" så det blev plats till vettigare vetande.

      Radera
  10. Hej igen Gunnel!
    Jag läste din kommentar hos mig och skulle svara, men så tryckte jag på radera tror jag för den försvann. Tack för kommentaren!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så glad jag blev när jag läste detta. Det är inte bara jag som är förvirrad.

      Radera
  11. Synd bara att somligt som jag verkligen skulle behövt komma ihåg är som bortblåst medan annat, till synes helt oviktigt, sitter som ett smäck. Skulle behöva defragmentera hjärnan och få plats för lite nytt. Vi som pluggat under senare år och nätbaserat är helt beroende av nätet vilket ju har både för- och nackdelar.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att kunna hämta och använda information från nätet är en fördel, men det får inte utesluta andra kanaler.

      Radera
  12. Förmodar att resterna som blev kvar är det som kallas för allmänbildning...

    Kram

    SvaraRadera
  13. Hej, har du tittat på dokumentärserien "Idevärlden" på svt? Igår kväll var ämnet bildning, Dick Harrison pläderade om vikten av bildning, sedan diskuterades ämnet med ett par andra deltagare. Gillar programmet för alla får tala till punkt och ämnena som avhandlas är intressanta. Ha det gott!

    SvaraRadera