Lyktgubbar
I folktron var lyktgubbar osaliga andar efter lantmätare som fuskat med gränserna när de mätt upp ägorna. Därför var de tvungna att vandra längs med den rätta gränsen och kunde ibland visa sig som irrbloss. I verkligheten är fenomenet en förening mellan fosfor och väte som tränger upp från jorden och självantänds. Man ser det ofta från mossar och myrar.
Förr i tiden var det väldigt mörkt utomhus på kvällar och nätter och ingen vågade sig ut. Om man måste ge sig iväg någonstans var man tvungen att ha en lykta med sig. I mitten av 1700-talet var det husägarens plikt att ha lyktor som lyste längs gatan. Belysningen sattes i sicksack med jämna mellanrum. Vargögon var vanliga. Det var en slags oljelampa som lyste sämre än ett stearinljus. Efter klockan ett på natten släcktes all utebelysning.
I Europa var Paris den stad som först fick gatubelysning redan på 1700-talet. I Sverige fick Göteborg som första stad utebelysning 1846. Till en början var det gaslampor och då gick varje kväll en lykttändare runt och tände alla lyktor med en stång. I slutet av 1800-talet började elljuslampor användas.
Till min lycka läste jag sen i tidningen att innevånarna i Görslöv ett antal kilometer härifrån hade köpt de här gamla lamporna och satt upp dem på sina gatlyktor. Vilken tur att det finns människor som sätter värde på gamla, vackra saker och inte tycker att allt måste var nytt. Det finns endast en gata i det här lilla samhället men på den hittar man en välförsedd garnaffär, en stor blomsterhandel och en hobbybutik. Julmarknaden är alltid välbesökt och det är en lite gammaldags stämning över den. Tyvärr blir det ingen julmarknad i år. Initiativtagaren till det hela har flyttat från byn och det är ingen som är intresserad av att ta över. Förhoppningsvis blir det en ändring på det till nästa år.
Snygga lyktor!
SvaraRaderaDe är lite annorlunda.
RaderaTänk vilken variation det finns på ljuspunkter! Både på de elektriska och de o-elektriska. Och även på livets!
SvaraRaderaTimmen är nu sen - natti, natti!
Stämmer på pricken.
RaderaTack för den lektionen i ljuslära ;) Det är alltid kul med sådan där annorlunda kunskap att fylla upp ramminnet lite med.
SvaraRaderaLite onödigt vetande, men ändå ganska intressant.
RaderaLjuslyktorna (gatlamporna) var snyggare förr! Fast byn som tog vara på era fina stjärnor kunde ju pimpa sina. Märkligt att byta bara för bytets skull. Här där jag bor är det kolsvart på nätterna, så jag får agera lyktstolpe själv med min pannlampa!
SvaraRaderaDet är tyvärr inte bara de gamla fina julstjärnorna som försvunnit i mitt samhälle, utan även många gamla, mycket fina hus.
RaderaUppe i norra Skåne ska det ligga en affär som heter något med Pysseltagen. Jag har beställt pärlpennor till barnbarnen för något år sedan. Undrar om det är den hobbyaffären du menar?
SvaraRaderaFina luckor och ljus-berättelser hittills.
Ha en mysig 2:a advent!
Kram Karin
Jag vet vilken affär du menar, men den ligger i Örkelljunga, inte heller särskilt långt härifrån. Där har jag med handlat en hel del.
RaderaVisst kan man tycka att det är synd att gammal belysning försvinner, för modernare (jul kan ju gärna vara litet gammaldags), men om det är för att ha energisnålare lampor, är det ju någon vits.
SvaraRaderaFast då undrar man ju, när en annan kommun tagit till sig lamporna. Behöver dom inte energisnålare.
Synd att ingen annan tagit tag i julmarknaden. Men så är det ju, alla har mycket omkring sig.
Vi kör ju alltid förbi Åstorp när vi åker ner till Skåne. Det låter ju inte som en avstickare för att se Åstorp skulle försinka resan så mycket.
/ Britt
Vad jag vet så var det inget som hade med energiförbrukning att göra, men de styrande i Åstorp har i alla tider varit väldigt glada för att skaffa nytt och skippa gammalt. Det bästa i Åstorp är Björnås uppe på Söderåsen. Det får du absolut inte missa.
RaderaVid denna års tiden behövs all belysning som vi kan få till att liva upp tillvaron, så väl ute som inne.
SvaraRaderaVi bor på landet, och våran vägbelysning ger bara lite ledsyn. Jag brukar ha ljus lycktor tända, men som det nu blåser så vågar jag inte tända dom.
Kram
Vi har tack och lov väldigt upplyst där jag bor och inne tänder jag så många lampor jag kan.
RaderaVad roligt att Görslövsborna köpt de där fina lamporna :)
SvaraRaderaHa en trevlig lördag
Kram
De pryder sin plats där.
RaderaTack för lektionen om Ljus!!..............................................SVAR:Min första mobil räddade en av våra hundar! Hon blev akut dålig ,så vi körde iväg med henne i bilen och jag ringde djursjukhuset i bilen så de stod redo att ta hand om henne Det räddade livet på henne och hennes 5 nyfödda valpar! Så visst har det fördelar med mobil.. Ha en bra dag Kram!
SvaraRaderaMan är så van vid mobilen nu så det känns som något fattas när man inte har den med. Det är klart upp till var och en hur pass beroende man vill bli.
RaderaEn härlig idé att ha adventskalender på bloggen Och tack för intressant läsning. Förändring hör livet till och tur är väl det MEN, alla traditioner tycker inte jag heller behöver bytas ut. Det är rött som är julens färg och jag tycker väldigt illa om nya stilar som t.ex. vit gran, blåa kulor och... jag du förstår nog vad jag menar.
SvaraRaderaFörresten Åstorp ligger inte långt ifrån Åsljunga ju.
Jag vill också ha mycket rött när det är jul, för det känns mer som förr. Det är inte så värst långt mellan våra samhällen.
RaderaHär i Klintehamn har vi haft samma julbelysning över storgatan i många år nu och jag tycker att den är riktigt fin. Sedan några år tillbaka har företagarföreningen ordnat belysning i träden på Torget och det är så snyggt att man nästan kan gå ut i mörkret bara för att få njuta av det.
SvaraRaderaHa en skön helg!
Kram, Ingrid
Det vackert när all julbelysning kommer upp. Idag hade vi mörkt vid halv 4 så det behövs med lite extra ljus.
RaderaSå intressant. Jag har aldrig hört talas om lyktgubbar. Även om jag känner ett antal lantmätare. ;-) Nu fick jag lära mig något nytt. Det tackar jag för. :-) Fin lördagskväll till dig.
SvaraRaderaHaha! Det är nog skrock antar jag, för jag har hört det från min farmor, som var väldigt vidskeplig.
RaderaHär inne hos dig blir man bara klokare för varje dag som går.
SvaraRaderaTänk så mycket man lär sig, också om lyktgubbar.
Vilken fin idé att göra kalender på ett särskilt tema. Du har verkligen tänkt till!
Ha en fin helg och hoppas att det inte stormar alltför mycket hos er just nu.
Här har det lugnat, tillfälligt
kram
Det är mycket enklare att skriva när man har ett tema, tycker jag. Då är ju ämnet redan givet.
RaderaJag skulle tagit en tur till Görslöv varje gång nostalgin satte sina klor i mig. Om jag hade levt då hade jag gärna varit en lykttändare, men helst en fyrvaktare. Tänk att Paris och Göteborg var först i Europa resp. Svedala. Någon ska vara det. Kul att det var två av mina favoritstäder. Tack för ett lysande blogginlägg. Lördagskram Bosse
RaderaJag tycker det verkar jobbigt att spatsera runt och tända lyktor, men det förutsätter klart att "lyktgubbarna" inte var mörkrädda. Det hade inte varit något önskejobb för mig.
RaderaSpännande läsning och upplysande! Lyktgubbar läste jag om för inte så länge sen... spännande fenomen. Intressant med gatubelysningens historia :)
SvaraRaderaSå bra att de fina stjärnorna kom till användning i Görslöv, men så synd att det inte blev någon julmarknad där i år. Så där är det alltid när en pådrivande och driftig person flyttar, men som sagt kanske blir det en marknad nästa år igen :)
Det ligger mycket arbete bakom att ordna en marknad, så jag förstår att det måste vara svårt och få tiden att räcka till.
RaderaDet var fina lyktor du har hittat! Var då?
SvaraRaderaJag har bott ute på landet. Ficklampan är ens bästa vän de kvällar månen inte lyste. Hua vad mörkt det kan bli.
Ha en fin vecka!
Den första lyktan finns i Helsingborg och de två andra på Backen i Danmark.
RaderaLjus i höjden och en bit historisk belysning - stjärnan glittrar i pantertanten - tack så mycket!
SvaraRadera