Födda: Tolvlingar
För drygt 10 dagar sedan började årets första duvungar att kläckas. En dag senare kom resten. När de var 3 dagar gamla tog jag första fotot på dem. Ungarna är täckta med ett gult dun och har inte öppnat sina ögon än. De ligger i en lerskål som mest påminner om en lite större sopptallrik. I botten ligger en fleecematta och lite halm.
3 dagar senare börjar de öppna ögonen och kika på omgivningen. Det gula luddet har tunnats ut lite.
När de är 8 dagar gamla sätts en ring runt ena foten. På den står det S (som betyder Sverige), 37 (som betyder Åstorps brevduveklubb och ett nummer, som talar om vilken duva det är och vem som är ägare. Den här duvan på bilden fick alltså nr.10. I år är ringarna gula, men andra år kan de vara blå, gröna, röda eller vita. Det gäller ju att kunna skilja på de olika duvorna. Ringarna måste sättas på när ungarna bara är några dagar gamla och deras fötter och tår är mjuka och går att böja lite mer.
De här ungarna bor i avelsslaget. Det är ett rum som Göran inrett åt dem i vårt garage och utanför har de en voljär (nätgård) som de kan flyga ut i och få lite frisk luft. Föräldrarna är aldrig med på några tävlingsflygningar eftersom de är alldeles för dyrbara för det. En duva kan kosta ganska rejält med pengar. Ena väggen i duvslaget är indelat i fack och i varje fack står en skål med duvungar.
Båda föräldrarna hjälps åt med passningen...hannen på dagen och honan på natten. Jämlikhet råder. När ungarna är lite drygt 3 veckor gamla börjar honan lägga ägg på nytt och då knuffas de större syskonen ut ur redskålen, annars blir det för trångt. När duvorna är ca 1 mån gamla får de flytta till ett nytt boende som endast har plats för ungduvor. Lite tufft att bli utslängd från hemmet så tidigt, men de blir väl omhändertagna och brukar trivas med servicen på det nya stället.
Godmorgon! Tänk att vara så ful vid födseln och bli så vacker!!!! .Hos människor kan det bli tvärtom. Men som tur är så är det de vackra inuti som räknas....................Ja det blev Succé .Det regnar här med!Morgonkram!
SvaraRaderaVisst är det insidan som räknas...eller i varje falla SKA...räknas.
RaderaGrattis till tillökningen, det låter ju intressant med uppfödningen.
SvaraRaderaDuvuppfödning är en hel vetenskap.
RaderaInte fy skam precis med tolvlingar!
SvaraRaderaTack Gunnel, för att du visar skeendet från de kläcks och hur de utvecklas. Jag har varit nyfiken länge på detta. Den sista bilden är för härlig, det ser ut som om den ena vuxna duvan står med händerna i fickorna och bredbent berättar en dråplig historia för partnern. Obetalbar. :)
Kram från ett grått, vått men vårligt Geta
Vad du är uppmärksam! Det har jag inte tänkt på tidigare.
RaderaÅh, vilket roligt inlägg. Jag hade aldrig tidigare sett duvungar. Och jag håller med om att vackrare barn har jag sett. Men mamma och pappa Duva tycker nog att de är de sötaste som finns på jorden. Men vad snabbt det blir nya ägg. Trevlig helg på dig!
SvaraRaderaNär man tänker på hur gulliga kycklingar är, så vinner de här duvungarna inte många skönhetspriser. Men så fort de fått riktiga fjädrar är de ganska söta.
RaderaMen Ååååvad gulligt fula de var:)
SvaraRaderaKram och ha en underbar helg i vårsolen. ( Som jag tror kommer.)
Lite luddig dinosaurietyp över dem, tycker jag.
RaderaSå intressant läsning! Hur många ägg lägger duvan och hur länge ruvar hon på äggen? Vi har en anka som i fjol ruvade på sina ägg, men inte blev det till något....Få se om det blir bättre i år.
SvaraRaderaDuvorna lägger 2 ägg med en dags mellanrum och det tar 17 dagar innan första ägget kläcks.
RaderaSå intressant! Har aldrig sett en duvunge tidigare. Matar ni dem också eller är det bara mamma och pappa duva som gör det? Har ni ytterligare duvslag för ungduvor. Håller duvorna på och lägger ägg i 17 dagar? Måste ni vara hemma och passa alla då?
SvaraRaderaKram
Det är föräldrarna som matar ungarna i början, men de får lära sig äta själv ganska snabbt eftersom de flyttar ut efter en månad. Göran har ett större duvslag med tre avdelningar i och i en av dem bor ungduvorna. Duvorna ruvar äggen (sammanlagt 2 st) i 17 dagar. Alla duvorna måste ha vatten och mat varje dag, så ska vi åka bort nån gång måste vi alltid ha någon som passar dem under tiden. Som tur är så ställer Rasmus och hans pappa alltid upp.
Raderajätteintressant och fina bilder, en fråga bara, hur många kullar får en duva per år?
SvaraRaderakramar
Om duvorna själva får bestämma så kan det bli en 4-5 kullar per säsong. Alltså får de inte själv bestämma här.
RaderaKul det var att läsa om duvorna och fina foton får vi se.
SvaraRaderaJag tycker ungarna är söta. När jag såg färgerna tänkte jag på garn.
Tror jag aldrig sett en brevduva på riktigt bara på filmer och foton.
Jag fick behålla min Fibro ingen vill ha den.
Kram
Det första luddet de har är riktigt påskagult. Kunde väl tänka att det inte var så lättskänkt.
RaderaSå söta duvungarna är.....men vilka fula näbbar!!! Kul med de blå fjädrarna som kommer tidigt!
SvaraRaderaTur att du ångrade dig med matningen, de behöver all mat de kan få. En del fåglar har lagt ägg redan, och finns det inte tillräckligt med i insekter och larver då, så duger fågelmat till en hungrig unge.
Ha en fin helg!
Kram Karin
Näbbarna är väldigt stora i förhållande till ungen i övrigt.
RaderaIntressant läsning. Jag gillar det där med dagpasset för hanen. Är alla vuxna duvor värdefulla? Rent teoretiskt. ;) Hur fångar man en duva och var kan jag få gott om pengar för dem? Vi har ett gäng här i dungen utanför som är riktigt duktiga på att smutsa ner. De verkar inte alls rädda heller. Flyttar sig ibland inte när jag kommer med bilen. Har just den arten dålig hörsel? Jag har försökt tala förstånd med dem. Men ingen lyssnar på mig. Inte ens Sven Dufva. Helgkram Bosse Spelevink.
SvaraRaderaJag gissar att det inte är brevduvor som är hos dig. Alla duvor är inte lika dyra, men utomlands kan summorna gå upp till flera tusentals kronor. Här i Sverige är det mer sansat. Det är ju inte heller en lika stor hobby som i t.ex. Holland och Belgien. Där kan man nästan likställa den med travsporten. Haha! Tror inte du får många spänn för en infångad stadsduva.
RaderaSå spännande! Tävlar ni med duvorna också? Min farbror hade brevduvor en gång i tiden, men jag var lite för ung för att riktigt minnas det. Nu är både farbror, duvor och hans gård ett minne blott...
SvaraRaderaGöran tävlar varje sommar med dem. Tävlingssäsongen startar i maj och slutar i augusti.
RaderaVerkligen intressant! Visst är det konstigt att de är så himla fula de första dagarna. Vi har under flera år haft en liten kamera i en av fågelholkarna och sett hur talgoxar och blåmesar ruvats fram och de är om möjligt lika fula, rent av läskiga.
SvaraRaderaHönskycklingar däremot är ulliga och ursöta ett par timmar efter födeseln, men hamnar efter ett par veckor i ett riktigt fulstadie, när de riktiga fjädrarna börjar växa ut och de ser raggiga och tilltufsade ut.
Duvor verkar spännande! Jag antar att det finns mycket att lära om dom. Hoppas vi får följa en kull hos dig nu. Det vore kul.
/Anette
Jag planerar att göra inlägg lite då och då om duvorna.
RaderaNämen guuud så söta dom är. Jättefina bilder.
SvaraRaderaHa en riktig skön lördag och helg nu!
Kramen.
Hoppas din helg med blir fin.
RaderaUnderbart inlägg!
SvaraRaderaTack!
RaderaVa roligt att läsa om duvor och deras liv o leverne! Jag hade ingen aning. Vilka färger de har som små. Här är många vanliga duvor på sommaren men detta är väl en annan sort antar jag. Och så har vi ju våra tornfalkar uppe i Oskars gamla duvslag ovanpå hö-ränne.
SvaraRaderaHa en trevlig helg!
Det är brevduvor som min man har och det är en speciell sorts duvor. Låter spännande med tornfalkar.
RaderaHej Gunnel! Nu var det länge sen jag tassade in på din sida. Jag har ju haft krångel med min "kaffedator" men nu är allt fixat och klart så nu kan jag skriva vad jag vill!! Har alltid kaffekoppen på låååångt avstånd nu så det inte blir flera missöden!!! Fina små påskpippin du visar upp!! Ha en trevlig helg/Kram EvaMarie
SvaraRaderaDatorn är kanske inte lika förtjust i kaffe som du. Ha en fin helg du med.
RaderaHär har det hänt spännande grejer! Först och främst har jag fågelfobi, dock inte på bild! Dessutom har jag fobi för duvor, växte upp i Helsingfors där jag ofta strosade omkring på salutorget bland fiskbåtar och annan torghandel. Snacka om duvor! Jag var minst sagt livrädd.
SvaraRaderaOch vad ser jag här, nykläckta duvor, i färgskalor jag inte trodde fanns! Jag kan ju inte med bästa vilja i världen kalla dem vackra, men, lika söta och bedårande som alla andra djurungar är dom jue! Helt fantastiskt. Jag kan ingenting om brevduvor, ringduvor och dylikt men det låter fascinerande. Att de kan vara dyrbara är ju också lite märkligt med tanke på deras icke så omtyckta släktingar...
Ha nu en fin söndag/Kram
Att brevduvor är dyra är nog inte så konstigt ändå om man tänker på de prissummor som förekommer i andra länder vid flygtävlingar. I Sverige är det inte de prissummorna. Här är det mer en sådär lagom dyr hobby.
RaderaSåå härligt med nytillskott i familjen! Inte så söta i början,men det tar sig och som vuxna är de riktigt fina :)
SvaraRaderaDe är fina som vuxna och ganska smäckra och inte så klumpiga som skogs och ringduvor. Det finns ju även olika sorters rasduvor som tävlar i skönhet. En av våra bekanta har massor av sådana stiliga duvor.
RaderaKul att få en inblick i hur man föder upp duvor. Men inte är de söta. Kycklingar är söta, men dessa kan man inte säga är det.
SvaraRaderaNej jag tycker inte heller att duvungar är söta, men de ändrar utseende efter ett tag.
Radera