Fotoutmaningen vänner emellan har denna veckan temat Taggig. Eftersom det går mot höst kom jag genast att tänka på bärbuskar med taggar.
En bit från mitt hus växer alldeles fullt med nypon. De här taggarna är ganska korta och bryts lätt av. Inte nog med att man fastnar med kläderna bland grenarna. Händer och fingrar har fullt med rivsår och små taggbitar när man äntligen är klar. Om det inte varit så gott med nyponsoppa hade jag nog lämnat nyponbusken i fred.
Granne med nyponen växer havtornen. Den är väldigt vacker med sina gråa blad och lysande orange bär. Det är den busken som har de i särklass längsta och vassaste taggarna . Här måste man verkligen vara beväpnad med stort tålamod och skyddshandskar. Jag brukar aldrig plocka någon större mängd havtornsbär, för det är ett evighetsjobb.
Trots alla vedermödor tycker jag att det är värt sitt pris att få rivet skinn. Man kan koka så otroligt god marmelad av de här bärsorterna så varje höst ger jag mig in i taggarnas värld.
Om du vill se fler foton på temat så gå in hos Edith och jag eller Mamma med ambitioner.
Vilka fina bilder du bjuder på! Där tänkte vi lite lika, bär blev det ju hos
SvaraRaderamig också! Havtorn har jag aldrig plockat, men såg att det växer mycket inne i Malmö så kanske ska ta med handskar nästa gång jag åker dit!
Önskar dig en fin fortsättning på söndagen!
Nu kom solen till mig!
Kram
M.E
Det är nästan lite svårt att hinna plocka alla sorters bär man vill.
SvaraRaderaLåter väldigt gott med egen nyponsoppa. Fina bilder! Kram Pernilla
SvaraRaderaDet är en delikatess.
RaderaFin triss!!! Du... det stämmer inte det där om att arga katter får rivet skinn. Jag tror att du är en snäll person.. Havtornsbär har hög C-vilaminhalt!!! Håller med om att de fina undomarna skrivs det för lite om Det är de andra besvärliga ungdomarna som sticker ut!! Kram!
SvaraRaderaTack för att du har så höga tankar om mig!
RaderaMycket vitaminer. Nyponen äter jag som de är.
SvaraRaderaDet har jag aldrig testat.
RaderaHär var det taggigt värre! :) Jättefina bilder!
SvaraRaderaKram från mig!
Tack!
RaderaHalloj!
SvaraRaderaHärliga bilder & vilka underbara färger,
taggigt värre ;O)
Ha d gott kram Arja
Jag älskar orange i alla nyanser, så de här bären står högt på listan.
RaderaHej, havtornsbuskar är sällsynta här, undrar om dom överlever i zon 7? Har aldrig smakat på dem vad jag vet. Jag har senaste tio-femton åren avstått från socker så marmelad ingår inte i min matlista.
SvaraRaderaKram från pörtet
Jag använder stevia i stället för socker, eftersom det ska vara bättre. Smaken tycker jag inte det blir nån större skillnad på.
RaderaSå vi har varit ute och stuckit oss i samma sorts buskar för att få till ett bidrag till utmaningen;) Hemmagjord nyponsoppa låter fantastiskt gott!
SvaraRaderaKram Maria
Det är en favorit hos oss.
RaderaJag köpte två buskar havtorn i år och hoppas på lite bär nästa år, för i år blev det inget.
SvaraRaderaJag har ju ett jättestort område med havtorn i närheten, så jag plockar därifrån.
RaderaJag köpte en burk havtornsmarmelad på Ålandsmässan när vi var i Stockholm och det är ett bra mycket lättvindigare sätt än att slåss med de där taggarna.
SvaraRaderaKram, Ingrid
Det har du verkligen rätt i, men ibland är det kul att göra allt från början.
RaderaÅh, har Du havtorn i närheten? Det är det med c-vitaminaste man kan tänka! Lyckost! /Milott
SvaraRaderaJag har havtorn i massor nära mig. Synd bara att det ska vara så jobbigt att plocka bären.
RaderaDe är allt bra rääliga de där taggarna. Jag har offrat ett par gamla skinnhandskar blott och bart för att plocka godingarna på nypon- och slånbärsbuskarna. Havtorn finns det så skralt med här hos mig.
SvaraRaderaJag brukar också ha handskar, men det blir lite obekvämt ibland. Mot slutet av plockningen tar jag av dem, för det går ändå snabbare att plocka med bara händer.
RaderaFina bilder :)
SvaraRaderaTack!
RaderaJa, havtorn är verkligen taggiga, så de var ett bra motiv på motivet taggigt.
SvaraRaderaSom sagt, finns det numera buskar som ska ha litet mindre med taggar. Men har man ett område med vildväxande havtorn, skulle jag inte ha egna. De är också duktiga på att sprida sig med rotskott. Eftersom jag bara fick ½ kaffekopp bär i år, får marmeladkoket vänta till ett annat år. Men använder du stevia i marmelad?
jag testade det i fjor och det blev inte alls dumt. Det finns ju mycket både sylt och marmelad i affärerna nu som är kokt med stevia.
Raderajo, de är rediga taggbuskar och så får vi inte glömma björnbärsbusken, fast jag kan inte låta bli att plocka bären, de är ju så goda, men jag river mig rejält varje gång
SvaraRaderakramar
Undras hur pass stora taggarna ska vara för att man ska undvika buskarna helt.
RaderaTaggigt jaaaaa
SvaraRaderaGör du egen nyponsoppa? Låter gott!
Kram
Det blir en lite annorlunda smak på hemmalagad.
Radera