tisdag 25 juni 2013

Fläderblomsvägen


På Björnås, som området heter där jag bor, har många gator trädnamn som Granvägen, Lindvägen eller Bokvägen och även busknamn som Slånvägen och Flädervägen. Flädervägen tycker jag egentligen att den långa stig som går längs skogskanten skulle heta i stället. På båda sidor om stigen växer nämligen jättehöga fläderbuskar. Nu är de fulla av vita, skira blomklasar och det doftar av honung. En väldigt tung och intensiv doft. Man blir nästan yr i huvudet. Känns lite som man är "på sniskan" när man går där på stigen.


Jag tog en korg med mig på promenaden och efter bara en kvart hade jag plockat nästan 100 blomklasar. De är jättestora och det var helt perfekt tid att plocka dem nu. Alla blommor är helt utslagna. Det ser nästan ut som brudslöja.


I år har jag tänkt göra två olika sorters fläderblomssaft. Först och främst det gamla vanliga receptet med bara blommor, citron och socker och sen ett annat jag läste där man även lade i kanelstänger och en vaniljstång. Det är alltid roligt att testa nya recept. Den här sortens saft är väldigt enkel att göra i och med att den inte ska kokas. Nu måste jag bara komma ihåg att röra runt i krusen dagligen. I morgon tror jag nästan att jag ska plocka några blomklasar till och göra Fläderblomsplättar. Mums! En riktig delikatess tillsammans med glass. 

26 kommentarer:

  1. jag har hört att det ska vara gott men jag har aldrig smakat
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är jättegott, kanske för att det är så kort tid man kan laga det.

      Radera
  2. Då är det därför jag går och lullar runt här i området ibland då. Här har vi mycket av den varan. Men jag och växter går inte ihop, eller ihop det är jag som är dum i huvet och inte vet vad de heter. Har aldrig druckit det själv men hört att det ska vara gott.

    N j u t

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläderblomssaft är väldigt friskt. Gott när det är varmt ute. En riktig sommardryck.

      Radera
  3. En underbar sommardryck. Så läskande. Det där med plättar lätt intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hinner inte baka fläderpläöttar så många gånger, eftersom blomningen inte varar så värst länge. Säkert därför det blir så gott.

      Radera
  4. Här görs också saft! Det är en solklar favoritsaft!
    Fläderblomsplättar har jag aldrig testat, det låter mycket spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ett sånt fint mönster på plättarna av blommorna. Man kan välja att sila bort dem innan stekningen naturligtvis, men jag föredrar att ha dem kvar.

      Radera
  5. Den där nya sorten med kanel och vanilj låter spännande.....Hoppas vi får höra om resultatet sedan:)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Berättar sen efter saftprovningen.

      Radera
  6. Åh, sommarsaften framför andra. Här i Småland är det inte riktigt lika lätt att hitta fläder, men vi brukar lyckas o förra året satte vi en i trädgården (jo de blir stora, men det finns ju sekatörer).
    Även fläderplättar är gott. Jag har bara gjort det på de använda klasarna, men du använder alltså färska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att man kunde göra på de använda. Måste bli mycket sötare och godare med de använda. Det ska jag testa i år.

      Radera
  7. Vilka fina bilder det är verkligen sommar till 100%
    Lycka till med saften..Ha en fortsatt fin vecka och hälsa snart på mig igen..
    Kram Nicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläder hör verkligen sommaren till.

      Radera
  8. Ja, här har flädern också just slagit ut, det är så härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så enkelt att plocka och göra saft av.

      Radera
  9. Jag har inte lyckats med den äkta flädern här och har flyttat på busken några gånger, tills den dog. Nu tog jag skott av en förra året och hoppas den kommer trivas på en ny plats. För fläderblomssaft är väldigt gott. Istället har jag massor av druvfläder, men de är giftiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Druvfläder finns det lika mycket av här i skogen.

      Radera
  10. Vad intressant att läsa om för jag har aldrig gjort sådant. Har knappt vetat hur flädern ser ut ens. Men hört talas om saften. Tänk så mycket du fick tag i. Ha en bra dag.Kram/Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns fläderbuskar i massor i skogen, och till hösten plockar jag bären och gör saft av.

      Radera
  11. Det var förstås en Black Molly jag skulle haft. Är inte det en fisk föresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det stämmer. Jag hade sådana fiskar i mitt akvarium när jag var tonåring,

      Radera
  12. Det är en väldigt speciell smak på fläderbärsaften, men god är den, plättar låter också spännande??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fläderbärssaften har jag alltid kvar till jul och gör saftsås av till ris à la Maltan.Plättarna är väldigt goda. Det är bara vanlig plättsmet som man tillsätter blommorna. Jag försöker få bara blommorna med och så lite små gröna skaft som möjligt.

      Radera
  13. Hejsan Gunnel !

    All Fläder går väl inte att göra saft av.
    Finns ju en oäkta sort.Hur ser man skillnad.

    Såg på gångvägen små vita blommor, med rosenblad.
    Inte nypon vet inte vad det är.
    Får nog ta den vändan en annan dag och fota.


    Må så gott

    Kram Mi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Druvflädern som är giftig blommar mycket tidigare. Dessutom är klasarna nästan som små vindruvsklasar. Den äkta flädern har blommorna i stora platta klasar. Bären är lätta att se skillnad på...druvflädern är röd och den äkta är svart.

      Radera