onsdag 24 augusti 2011

Jag är inte populär


I varje fall inte bland koltrastarna. I vår trädgård har vi en stor Aroniabuske. På våren blommar den så fint med små vita blommor och nu på sensommaren är den överfull med svarta bär. Koltrastarna är där och kalasar varje dag. Vi har inte plockat bären mer än ett år tidigare. Vi försökte att göra vin, men det var inte så gott att det var lönt att upprepa det. Dessutom kan jag inte dricka rött vin, för då har jag migrän som ett brev på posten. Jag har funderat på att använda det som marinad i stället. Annars är det bara till att hälla ut det. Är väl inte värt att servera koltrastarna det, för då har vi bara fler som flyger in i altanfönstren. Jag har vaknat flera morgnar nu i sommar av en duns. Fåglarna tror tydligen att skogen fortsätter in i vårt TV-rum. Jag hoppas det inte är samma fågel varje morgon, för då måste den var rejält yr i huvudet vid detta laget. 

Jag läste att det ska finnas mycket antioxidanter i Aroniabär plus en massa vitaminer och annat hälsosamt. Då är det ju dumt att inte använda dem. Tyvärr är det väldigt svårt att hitta några recept. Jag har lyckats hitta på saft och sylt, och läste att det skulle gå att torka dem med. Som nypon då, kanske. Då kunde man sen använda dem att ha på gröt eller i fil. Det är ju värt ett försök. Bären ska visst frysas innan man använder dem, annars är de för beska. Bra! Då behöver man inte fixa allt på en dag. Jag tänkte frysa några bär och ta upp sen och göra smoothie på. Det måste väl bli hälsosamt så det förslår. 


10 kommentarer:

  1. Blir koltrastarna möjligen på pickalurven av bären, eftersom de flyger in i dina fönster?

    Aroniabär har jag ingen erfarenhet av alls.

    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  2. Det är kanske det som är förklaringen till deras flygmissar.

    SvaraRadera
  3. Jag har plockat Aroniabär för första gången nu i trädgården. Har inte varit så många förut. Lagt i frysen o nu ska det bli sylt tror jag till helgen.

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig smakat varken sylt eller saft av Aronia tidigare, så det ska bli spännande.

    SvaraRadera
  5. Hade ingen aning om de här bären,har aldrig ens hört talas om dom!! Så nu är jag nyfiken och tänker läsa lite mer om dom.Kul! :-)
    Ha det gott vännen,kram!

    Marianne

    SvaraRadera
  6. Har provat att torka dem i varmluftsugnen ikväll. Det blev katastrof! Hoppas de andra recepten funkar bättre.

    SvaraRadera
  7. Gomorron i stugan. Här kommer ett recept på Arionabär. Jobbigt att ha en fågel dunsande i fönstret så där.
    Aroniamums
    ca 30 st
    1 dl strösocker
    150 g smör från länet
    4 dl vetemjöl

    Fyllning
    ca 1-2 dl aroniasylt
    150 g sötmandel
    50 g solrosfrön
    1 dl strösocker
    ca 0,5 dl cremé fraiche
    2 ägg

    Gör så här:
    Arbeta ihop socker, vetemjöl och smör i en matberedare eller för hand till en jämn deg.
    Forma till kulor och tryck ut i små aluminiumformar.
    Klicka ca 1 tsk sylt i varje form.
    Hacka ihop sötmandel, solrosfrön, strösocker, i en matberedare.
    Blanda ner cremé fraiche och äggen.
    Klicka smeten i formen.
    Strö över lite strösocker.
    Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter.
    Ha en toppendag.
    Kramen

    SvaraRadera
  8. Tusen tack1 Det måste jag testa.

    SvaraRadera
  9. Så spännande att höra hur dom smakar. Har aldrig hört talas om dom här bären. Har läst mig tillbaks i din blogg och blivit underhållen. Ja du det där med att få tummen upp för mellis är inte det lättaste. är dom tillräckligt hungriga brukar ju det mesta gå ner.
    Ha en fin fortsättning på helgen

    SvaraRadera
  10. Jag tar en näve bär till filen på morgonen. Det är riktigt gott.

    SvaraRadera