måndag 17 september 2012

Missa inte detta


Ifall ni är lite nyfikna på vad jag är för en figur, så tycker jag absolut att ni ska titta på Vem tror du att du är? ikväll. Det är Siw Malmkvist som tar reda på gamla släktingar. Nu tänker ni säkert att det har väl inget med Pantertanten att göra? Men det har det i allra högsta grad. Vi är nämligen släkt. Visserligen på väldigt långt håll...men ändå. Inte nog med att vi är släkt...vi heter likadant också....nämligen Siw Gunnel Margareta. Min ena dotter släktforskar och det var hon som hittade kopplingen till Siwan och en del andra kändisar.

Det är väldigt populärt nuförtiden att leta efter sina rötter och jag tycker själv det är väldigt spännande. Dessutom är det bekvämt när någon annan gör jobbet och man får resultatet färdigserverat. Då känner jag mig lite som kändisarna i TV-programmet, för de har en hel drös med folk som hjälper dem. Att titta i gamla kyrkoböcker eller handlingar är nästan lite som att läsa dagens skvallerpress.

Men ibland tänker jag att det hade varit bra om vi var lika intresserade av de som lever nu som de som levde för flera hundra år sen. Vi borde ta alla chanser att umgås med nära och kära nu och inte vänta tills vi kan läsa om dem i släktforskningspapperna.Nu är det 32 dagar kvar.

26 kommentarer:

 1. Intressant. Det är många som släktforskar och blir riktigt bitna. Jag tänker lätt på att det finns saker som inte stämmer alltid.
  Men bortser man från det, så är det nog roligt.
  Fint släktträd i dubbel bemärkelse.
  Har du sångbegåvning också gemensamt med släktingarna?

  Jo, jag har varit vid pyramiden flera ggr (blir lätt så, när man har vänner på besök, att man tittar på sevärdheter). Den ligger mitt inne i skogen.
  Jag har inte tagit fotona på Malte S., Elis S. och konserthuset (fast det hade jag ju kunnat). De övriga har jag tagit.
  Malte S. bodde ett tag i Ängelholm. Jag tror att han ligger bakom hembygdsparken där. Jag minns inte allt. Han var som sagt driftig, men hade inga egna pengar. Han hade två fruar + en del andra finansiärer (mest kvinnor tror jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kanske därför det stod om honom i HD eftersom han bott i Ängelholm. Jag överlåter sjungandet till andra i släkten.

   Radera
 2. Både min man och jag tittar på de här släktforskarprogrammen, för vi är intresserade båda två och släktforskar.

  Det var värst vad intressanta personer du har i din släkt :-). Själv har jag bara bönder, torpare, pigor och drängar och ett mordoffer. Annars hittar jag inget spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig själv provat på att släktforska.

   Radera
 3. Har ofta tänkt på detta med att en person ofta är "försvunnen" om inte i tredje så i fjärde generationen. Jag menar då saker som "vem var personen egentligen, i ungdomen mm. Borde inte varje förälder skriva ner en liten släktkrönika och ge till kommande generation? Jag tror att det blir mycket svårt att släktforska i framtiden när det inte finns kyrkoböcker längre. I de gamla böckerna finns ju ofta, som jag fattat det, anteckningar om sjukdomar,speciella händelser för en viss person mm. Något sådant kommer ju inte att finnas nu när skatteförvaltningen har hand om folkbokföringen och många inte är med i kyrkan heller för den delen....//M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra idé om alla föräldrar gjorde så. Det var många bra funderingar du hade. Man hoppas ju att de flesta dokumenterar så mycket som möjligt med hjälp av digitalkamera och antecknar på dator, så att det går att få lite hum om hur det var för de som kommer efter oss.

   Radera
 4. Så roligt! Jag hade redan siktat in mig på Siwan ikväll, tycker det är trevligt att följa just den här serien. Nu blir det ju extra roligt!:)
  Ha en fin kväll.

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också följa den programserien.

   Radera
 5. Så nu skriver jag hos en känids då? Har jag aldrig gjort förut. Blir så nervös.
  Larvar mig bara.
  Jag började släktforska för några år sedan men ledsnade ganska snart så det blev inte mer än farmor/farfar /mormor/morfar och ner till mina barnbarn.

  Svar. Visst räcker de till med att hålla reda på födelsedagar, de andra fattar då inte jag vad det är för vits med.

  Hoppas du får en fortsatt fin måndag. Här är det sol och 21 grader. Ganska skönt faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja känd och känd...det kan väl diskuteras. Vi har också en jättefin solig dag hos oss.

   Radera
 6. Jag brukar inte se det här programmet, men när nu du och Siwan ska vara med måste jag ju göra det.

  Jag släktforskar inte själv, men yngste sonen gör det och även om det är intressant att få vetskap om de äldre generationerna, tycker jag att det roligaste med hans släktforskning har varit att få kontakt med avlägsna släktingar som ännu är i livet.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag också är en stor fördel...att man hittar släktingar som fortfarande är i livet.

   Radera
 7. Tack för tipset jag ska titta! Gäss är kloka det vet jag för vi har haft gäss! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul att se vad de hittar för personer.

   Radera
 8. Ja men det var ju intressant - att hitta de där släktbanden :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har säkert någon mer eller mindre känd person i sin släkt.

   Radera
 9. Det verkar jätteintressant med släktforskning tycker jag!! Och vilken fin tolkning av fotoutmaningen i inlälgget nedan, tänkvärt med vårt rena vatten!!

  Kraaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 10. Hurra! Jag älskar Siwan, lyssnar mycket på henne! Jag träffade henne i Stockholm för inte så länge sedan!

  SvaraRadera
 11. Hennes EP-skiva med "Tunna skivor" på var en av de första skivor jag köpte. Måste ha varit 1959 när jag vann skolans skidtävling och jag innan var lovad att få köpa 4 skivor som belöning. Hon har varit en proffsig artist med många bra låtar genom åren. Men nu måste hon vara bra gammal föreställer jag mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är lite över 70 år har jag för mig.

   Radera
 12. Visst är släktforskning intressant men jag håller verkligen med dig om att vi borde lägga mer intresse för de vi har omkrings oss idag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som Siw sa, så borde vi fråga de äldre om så mycket som möjligt.

   Radera
 13. Kul att du är släkt med Siw Malmkvist.
  Ja, det är spännande detta att leta efter sina rötter
  Jag har börjat med detta också men det går trögt..
  På en sida My Heritage, tror jag det heter, så har jag lagt upp lite och jag har fått en träff om en kvinna på mammas sida
  Men för att kunna kontakta den personen som också har denna kvinna i sin släkt så måste jag betala och uppgradera mitt medlemsskap för att göra det.
  Lite trist faktiskt..
  Håller med dig om att det vore bra om vi även var lika intresserade av de som lever nu..
  stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bör ju inte bli för kostsamt att släktforska, för då tror jag att många hoppar av.

   Radera