onsdag 16 november 2011

De sista ljuva åren


Det går inte en dag nu utan att man ser på TV eller läser om den ena händelsen hemskare än den andra som inträffar på våra äldreboenden. Jag tycker det är bra att allt sånt kommer fram och det spelar ingen roll om det bara är bagateller enligt en del personer. Är man gammal och i behov av hjälp så ska man ha det. Punkt slut! Det ska finnas tillräckligt med personal så de hinner sköta om de äldre och ge dem ett innehållsrikt liv på boendet. Alla har tyvärr inte anhöriga i närheten som kan hjälpa till att bryta det vardagliga. Vården ska vara lika för alla.

Det talas mest om privata vårdboenden, men det är inte alltid himmelriket på jorden på våra kommunala vårdboenden. Det finns mycket att ändra på även där. Personalen gör alldeles säkert allt vad de kan, men det räcker tyvärr inte till. Pengar finns det ju gott om i vårt land, det har vi blivit varse den sista tiden. Synd bara att de inte står på det kontot som finansierar äldrevården.

6 kommentarer:

 1. Jo, det är bra när missförhållanden på äldreboenden kommer fram
  och ja, vården ska vara lika för alla.
  Och ja, det är inte alltid helt bra på en del boenden inom kommunen heller
  har upplevt och sett de själv, när jag en tid jobbade inom äldrevården
  Håller med om att det finns pengar i vårt land till en massa andra saker,
  så det borde ju kunna avsättas pengar för att de äldre får det bättre
  kramar

  SvaraRadera
 2. Jag har följt den här debatten ett tag och det verkar som om det är kvalitetskontrollen som inte funkar. Och den är kommunens uppgift oavsett om den som ger vården är privat eller kommunal.
  Vi har Carema i vår kommun men där ingår i kollen att kommunen gör oanmälda besök ibland för att se och höra. Det är nog bra. Och man gör enkäter till vårdtagare och anhöriga.

  SvaraRadera
 3. Det är helt självklart att våra äldre ska ha det bra. Det tror jag alla vill innerst inne. Men tyvärr är det så att har man ingen erfarenhet av att ha nån nära anhörig på ett boende så är det inte lika intressant. För politiker däremot borde det alltid ha högsta prioritet.

  SvaraRadera
 4. Så rätt! Men jag tror att många inom det privata skor sig........

  När mamma, 71, kom till mormor, 102 för att lägga håret, nog så permanetat men mormor är ingen tant, då hade personalen redan fixat det. Fast mormor är inte riktigt nöjd, med maten och med "kompisarna", men det är jättebra där.

  SvaraRadera
 5. Det är nog så ledsamt nu för tiden. Man fasar ju för att bli äldre, tyvärr blir det väl inte bättre med åren :(

  SvaraRadera
 6. Man kan bara hoppas att det blir en förbättring.

  SvaraRadera