tisdag 25 januari 2011

Sömnlös i Åstorp


Det är definitivt inte lika småmysigt som filmen med Meg Ryan och Tom Hanks, snarare extremt irriterande. Nu är detta inget nytt. Redan som tonåring hade jag svårt att somna, och fick t.o.m. utskrivet insomningstabletter, som inte hjälpte ett skvatt. Det har ingen betydelse om jag går upp tidigt på morgonen, jag blir ändå bara mer och mer pigg ju senare på kvällen det blir. Det är konstaterat att det finns både morgonmänniskor och nattmänniskor. Jag tillhör utan tvekan den senare gruppen. Att fara ur sängen tidigt på morgonen och börja kvittra är inget för mig. Jag är väl ingen fågel? Nej, tacka vet jag sena kvällar och nätter; då har jag som mest energi. Kruxet är att allting tycks vara inrättat efter morgonmänniskornas behov och önskningar. Åtminstone en gång om året borde det vara en "nattmänniskovecka" så det blev lite rättvist.

Det har skrivits massor av böcker och artiklar om sömnlöshet och det går att hitta väldigt många råd på nätet i ämnet. För att inte tala om alla självutnämnda "läkare". Det konstiga är att det oftast är personer som inte själv har några sömnproblem som vet precis hur man botar detta. Jag har testat en del råd men några är så knasiga att jag nonchalerat dem helt.

Ett mycket vanligt råd är att inte dricka kaffe sent på kvällen. Men om man inte dricker kaffe eller te? Vad ska man då undvika?

Det är bra att dricka varm mjölk. Nej, tack! Jag dricker inte ens kall mjölk.

Man ska inte ha för varmt i sovrummet. Mitt sovrumsfönster är öppet året om. Ska jag hitta en svalare plats i huset får jag krypa ner i frysboxen.

Titta inte på spännande filmer som deckare före sänggåendet! Jag kan faktiskt ligga i TV-soffan och somna även om det visas den mest spännande film.

Jag kom just på en jättebra idé. Ommöblering! Jag sätter sängen framför TV:n eller TV:n i sovrummet. Att jag inte tänkt på det tidigare.

SOV GOTT!

1 kommentar:

  1. Jag har själv med framgång använt mig av "sova framför TV:n" under flera år. Tricket är att ta med sig ett TV-paket till soffan - detta paket består av kudde och duntäcke. Sen sover man så gott, så gott...:-)

    SvaraRadera