fredag 17 december 2010

Vem vet vadå?


Jag tror faktiskt att tävlinsinstinkten bor i de flesta människor. Redan små barn tävlar ju med varandra och ska försöka överglänsa med den ena sensationen värre än den andra. All sport är tävlinsinriktad. Det kvittar hur mycket det påpekas att när barnen är små ska det vara på lek. Det finns alltid någon vuxen som tar det på blodigt allvar och då är lekmomentet som bortblåst. Lite trist för det blir en hård gallring och endast de bästa stannar kvar. De som inte är lika bra hade nog många gånger behövt den här uppmärksamheten och uppmuntran mer.

TV har alltid hängt på trenden och haft olika slags tävlingsprogram. "Vem vet mest" kan ses varje vardag och "På spåret" varje fredag kväll. Jag tycker det är kul att titta på de här programmen och speciellt kul om man vet svaret på någon fråga. Dessutom är deltagarna redan utsedda och man agerar bara som publik. Båda dessa frågeprogram är inte så där "idiotlätta" som vissa andra, där man ska ringa ett visst nummer och det kostar bara så och så mycket. Där är frågorna så simpla, så alla kan svaret och ringer det här numret. Jag har testat det och varje gång får man bara höra: "Tack för din medverkan." Det tycker jag är att lura folk på pengar. Då hade det varit bättre att ha en vanlig insamling till något vettigt ändamål och skippat frågorna.

Till jul brukar alltid olika sorters sällskapsspel vara populära. Förr när det inte fanns så många TV-kanaler att välja bland var spel ett givet alternativ. Vilken tur att det inte blivit helt omodernt. De flesta spel fodrar att det är ett visst antal deltagare, så då kan inte var och en sitta och hålla på med sitt eget. Har man väl börjat spela så slår tävlingsinstinkten till och man är fast.

I kväll är det "På spåret" och det vill jag se. Middagen blir nog inte klar förrän programmet börjar, men det går ju alltid att låtsas att man sitter i restaurangvagnen och följer tävlingen. Mer realistiskt än så kan det knappast bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar