tisdag 2 september 2014

Orange godsaker


Den här växten heter Calamondin och av de små orange frukterna går det att göra en jättegod marmelad. Frukterna är ganska beska att äta råa.


Havtornsbär har jag tillgång till i massor. Jag plockar bara så pass mycket så jag kan koka några burkar marmelad. Det finns visserligen att köpa ute i affärerna med, men den är inte särskilt billig. Det har jag full förståelse för. Det är ett elände att plocka de här bären. Busken har flera centimeterlånga, tjocka och vassa taggar. Att plocka dem känns nästan som ett besök hos en akupunktör.


Nypon sitter också på lite stickiga buskar. De här taggarna är mindre och har en förmåga att sätta sig fast i fingrarna. Trots det plockar jag nypon varje år och torkar. Sen kokar jag nyponsoppa på dem och när det blir lite soppa över, så använder jag det som degspad för att baka nyponbullar.


Physallis är både gott och vackert. De piffar upp den allra enklaste tårta eller efterrätt både med och utan sitt hölje.


Det finns många citrusfrukter som har orange skal som apelsiner, clementiner och mandariner. Häromdagen köpte jag blodgrapefrukt. Den är lite sötare än den vanliga sorten.



20 kommentarer:

  1. Havtorn har jag aldrig sett faktiskt. Här i USA kan man köpa torkat pulver. Växten lär vara bra för hjärtat.
    Det låter nästan som björnbär som man verkligen kan trassla in sig i och de är riktigt stickiga.
    Intressant att så många frukter har orange färg.

    SvaraRadera
  2. Du lyckas verkligen med ditt färgtema! Härliga fruktbilder - havtornen är ju en favorit, både i smak och skönhet, klart att den måste skydda sig! :D
    Fantastiskt fina fågelbilder också - tänk att ha storkar nästgårds sådär!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja havtornen gör verkligen allt för att få vara i fred. Storken ser så förnäm ut där den går fram.

      Radera
  3. Mycket god energi på dina bilder .Havtornsbär har jag inte ätit Ska gå på jakt efter dom..kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du letade efter energi. Det hittar du på de här buskarna.

      Radera
  4. Vad mycket orange godsaker. Den som inte gillar orange, kan säkert gilla dem i allafall.
    Jo korallfärgade kläder har jag faktiskt och trivs i.
    Apelsinträdet har fått komma in i uterummet, men det är bra en temporär lösning för där har vi inte frostfritt. Om hösten blir mild kanske apelsinerna hinner mogna där, men än så länge är de bara som vinbär i storlek (knappt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är många nyttigheter man kan plocka alldeles gratis. Vilken dröm att ha ett alldeles eget apelsinträd.

      Radera
  5. Vilka härliga orangea fruktbilder! Physalis odlade jag häromåret och det gick jättebra och jag fick många fina frukter och i kylskåpet står en burk havtornsmarmelad, som är väldigt god.
    Ha en fin tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste testa att odla physalis. Jag har för mig att jag såg en planta i våras, men vet inte varför jag inte köpte den.

      Radera
  6. Du är ju för härlig! Så mycket det finns i den färgen :) Man ser alla färger varje dag, men tänker inte på det :)
    Ha en fin dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just så är det! Man funderar aldrig på hur mycket färger man är omgiven av. Undrar varför det heter den grå vardagen, för det är verkligen inte grått.

      Radera
  7. Här fanns mycket gott på orange. Havtornsbuskar köpte vi förra året, men har ännu inte fått frukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer säkert med tiden. Då har du nära till nyttiga bär.

      Radera
  8. Informativt inlägg. Calamondin, aldrig hört talas om. Havtorn däremot men aldrig sett i verkliga livet tror jag. Underbar bild förresten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Calamondin köpte jag som krukväxt egentligen, men sen läste jag att frukterna var ätliga. Det är mycket vackert där jag plockar havtornen. Det lyser orange lång väg.

      Radera
  9. Härliga bilder... havtorn har jag aldrig plockat, calamondin har jag aldrig ens hört talas om... tänk så mycket nytt man får lära sig :)
    Nypon däremot, det plockar jag... gott med hemkokt nyponsoppa!

    SvaraRadera
  10. Egenplockade nypon ger absolut den godaste soppan.

    SvaraRadera
  11. Har en låda lingon som står och väntar på att bli syltade i morgon bitti. Sen är det bra med syltning och saftning för min del. Även om man inte har plockat lingonen själv smakar det oändligt mycket bättre än den man köper. Jag har smålänningar på både fädernet och mödernet så lingonsylt är ett måste.
    Jag är imponerad av dig som både plockar bär och nypon själv och sen gör marmelad och soppa av dem.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Jag gör ju inga mängder, utan bara så mycket som går åt för året.

    SvaraRadera