torsdag 13 oktober 2011

Skogspromenad


Jag brukar ta en promenad i skogen så ofta jag hinner. Jag bor ju på Söderåsen och har skogen på 5 minuters avstånd. Det finns otaliga vandringsstigar där och man ser nya saker varje gång. När mina barn var små gick vi ofta där och plockade kottar, ek- och bokollon, löv och allt mellan himmel och jord. Det förvarade vi i källaren och plockade fram på höst och vinter och satt och pysslade om kvällarna. Jag plockar fortfarande med mig saker hem från skogen. Det finns så mycket man kan använda som dekoration. Det är bara fantasin som sätter gränser. Dessutom får jag ju frisk luft och motion på kuppen. 


I somras gick jag förbi en nyponbuske och tänkte att de nyponen ska jag ha. För ett tag sedan tog jag en kasse med mig och gick för att plocka. Det är bara en negativ sak med att plocka nypon.....de vassa taggarna som man fastnar i hela tiden. Man ser ut som om man blivit riven av en katt. Det kan kanske tyckas att det är ett onödigt jobb, men vi tycker att hemmalagad nyponsoppa är godare än färdigköpt och dessutom plockar jag inte hinkvis med nypon. Jag plockar så länge jag tycker det är kul.


 Det är bara själva plockningen som är lite besvärlig....att rensa och torka dem går lätt som en plätt. 


Det brukar alltid bli lite nyponsoppa över, och då använder jag den som degspad och bakar nyponbullar. Mmmmmm! Smaskens! De är inte bara goda, de håller sig ganska länge utan att bli torra. De går givetvis att frysa in. 


23 kommentarer:

 1. Härlig bild på nyponen...Klart att man blir misstänksam.Om man tittar på idrott/gymnsastik ja allt .......så ofta är det föräldrar som driver på Men inte alltid Kram!

  SvaraRadera
 2. Underbar bild från skogspromenaden...den är så fin
  och kan tänka mig du har fina promenader i skogen där
  och får mig att minnas mina promenader med min lilla mamma i den lilla skogen bredvid där hon bodde
  och vi brukade också plocka med oss saker från naturen
  och så ljuvligt med nyponen och nyponsoppa är jätte-gott, och ja, hemlagat är godast
  kram

  SvaraRadera
 3. Godmorgon! Ja tyvärr är de fanatiska föräldrarna som syns och hörs !Ha en bra dag! Morgonkram!

  SvaraRadera
 4. Så fina bilder som lockar och inspirerar till att börja plocka nypon och göra egen nyponsoppa. Jag har nog aldrig ätit hemlagad nyponsoppa och tycker att de man köper är alldeles för söta.

  SvaraRadera
 5. Jag har också reagerat på att den färdigköpta soppan är så söt.

  SvaraRadera
 6. Där skulle jag vilja bo.......fina körvägar finns det där.

  Nypon är nyttigt både för oss och för hästarna.

  Ang inköps lista.........har man den med sig så behöver man inte titta på den, men om den ligger kvar på köksbordet, då är det besvärligt.

  En härlig dag idag å så måste man städa......

  KRamar

  SvaraRadera
 7. Tänk så härligt att ha en vacker skog så nära. Underbara bilder både på nyponen och kaffebordet! Nyponbröd låter väldigt gott och nyponsoppa är faktiskt en delikatess smockfull med nyttigheter.
  Önskar dig en fin helg!
  Varm kram,

  SvaraRadera
 8. Ridhuset ligger precis nedanför backen där jag bor, så jag möter ofta hästfolk i skogen. Det är alltid lika skönt att gå i skogen oberoende av årstid och väder.

  SvaraRadera
 9. Hejsan Gunnel !

  Så avundsjuk jag blir ,önskade att jag vågade gå i en skog,lövskog fixar jag.Och kreativ med att plocka hem vad som växer i naturen, är jag urusel på.
  Våren då är jag mer för kvistar,kottar blommor.
  Fast det är klart detta med katterna har ju tagit mycket tid i anspråk.
  Nyponbullar lät smaskens.

  Det finns ju nyponpulver att köpa tror jag.Kan man ta te?

  Vad har jag missat?
  Trevlig Fredag.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 10. Till de här nyponbullarna kan man använda färdigköpt nyponsoppa med.

  SvaraRadera
 11. Visst är det underligt att färdigkokt nyponsoppa är så söt, annars är nyponsoppa väldigt gott.

  Det ser vackert ut i dina skog, men det är inte illa här i omgivningarna heller.

  Det ska bli spännande att se hur det kommer att bli till våren. Var blåsipporna växer och var man kan hitta vårmusseroner.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 12. Vilka vackra bilder av hösten. När barnen var små kokade jag jämt nyponsoppa själv. Har glömt bort det sista åren. Ska ta tag i det igen. Det där med nyponbullar låter ju smarrigt. Nyponen får stå för hösten tills saffranet ska fram och det är vinter
  Ha det bra
  Kram

  SvaraRadera
 13. Länge sedan jag ätit nyponsoppa. Alldeles underbara bilder.

  SvaraRadera
 14. Det finns mest vitsippor i "min" skog. Jag önskar att jag var svampkännare för det är så gott. Tiden går så fort så innan man vet ordet av är det dags att baka lussekatter.

  SvaraRadera
 15. Undrar hur Du gör nyponsoppa? Min mamma gjorde den genom att koka nyponen och så mangla dem en slags vagga med nät i botten med en trärulle. Då fick hon en nyponpasta som var basen till soppa. Den var god men rev i halsen, det är ju "klipulver" i nyponen. Kanske finns det andra sätt att lösa detta med kliandet.

  SvaraRadera
 16. Jag använder mig av min svärmors recept. Hon snoppade och torkade nyponen. När det skulle göras soppa tog hon en näve torkade bär, hällde vatten på och kokte. Efteråt silades nyponen bort och hon hällde redning i soppan och när den var klar sötade hon den. Garanterat inget kliande.

  SvaraRadera
 17. Godmorgon! Va bra att jag kunde roa dej lite. Till Sillarören skulle man ha en nyckel och spänna fast skrillan på kängorna.Morgonkram!

  SvaraRadera
 18. Vi har skog runtom där vi bor och det är härligt! Jag har aldrig gjort nyponsoppa, kanske man skulle testa det..det att använda det som degspad lät spännande...blir det en smak av nypon då? Måste få fråga också..kokar du kaffe i den vackra kannan? Trodde nästan ingen kokade längre...eller du kanske brygger och fyller över till den?

  SvaraRadera
 19. Vi har också skogen "inpå knuten" och hela Råådalen ett stenkast bort.Utan det vet jag inte vad man skulle göra?!Natur är ett måste!

  Plocka nypon är kanon men Eken får plocka så stönar jag,jämn fördelning som passar perfekt,hehehe! Nyponbullarna tar jag gärna receptet på,dom låter supergoda,mums!
  Ha en skön lördag,kram!

  SvaraRadera
 20. Babbi SV: Jag har testat kokkaffe en gång och jag gillade det inte. Jag brygger kaffe på vanligt sätt och häller över det i kopparkannan. Det är ganska mysigt att servera ur en sådan och kaffet håller sig varmt länge.

  Marianne SV: Jaså du bor ut mot Råå? Det är fint där. Bra tips om nyponplockning. Hahaha!Ska tipsa Göran om det. Lägger in recept på bullarna snart.

  SvaraRadera
 21. Härligt med naturen in på knutarna.
  Som barn fick jag nyponsoppa - hemkokt och den kliade i halsen. Plockar endast kvistar med nypon som jag använder som dekoration.
  Läste någonstans att nypon skulle vara bra vid ledbesvär. Jag ska kanske prova ditt recept. Det blir en timmes promenad utmed Svartån idag och där är det gott om nyponbuskar. Härligt foto på nyponen.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 22. Har också läst att nyponpulver är bra mot ledbesvär, men jag har aldrig testat.

  SvaraRadera